Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
10 тис доларів США за український паспорт – у Києві затримали організатора схеми та спільника

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито схему вимагання неправомірної вигоди з іноземних громадян за вплив на прийняття рішення особами, уповноваженими на виконання функцій держави (ч. 3 ст. 369-2 КК України).

За даними слідства, уродженець Дніпропетровської області, представляючись колишнім співробітником СБУ, за грошову винагороду обіцяв іноземним громадянам сприяти швидкому та безперешкодному отриманню ними українського громадянства. Він переконував своїх клієнтів, що має впливові зв’язки в Державній міграційній службі України та може вплинути на службових осіб відомства щодо прийняття ними позитивного рішення.

Вартість таких «послуг» він оцінив у 10 тисяч доларів США.

За таку суму чоловік пообіцяв громадянці РФ, яка має посвідку на постійне проживання в Україні, допомогу у набутті громадянства України та отриманні українського паспорта. За його словами 7 тисяч доларів США призначалися службовим особам, а 3 тисячі доларів США - особисто йому.

Організатора схеми разом зі спільником затримали на одній із столичних АЗС після отримання «завдатку» у сумі 3 тисячі доларів США.

Під час затримання у них вилучили фейкове службове посвідчення СБУ, форменний одяг, зброю та наркотичні засоби. Вилучене скеровано на експертизу.

Наразі організатору схеми повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід – тримання під вартою. З його спільником тривають слідчі дії.

Досудове розслідування здійснює СУ ГУ Нацполіції у м. Києві, оперативний супровід - Управління стратегічних розслідувань в м. Києві ДСР НП України та ГУ ВБ СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.