Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
15 років за ґратами отримав житель Вінниччини, який передав ворогу інформацію про об’єкти критичної інфраструктури

За публічного обвинувачення прокурорів Вінницької обласної прокуратури жителя Хмільницького району засуджено за державну зраду (ч. 2 ст. 111 КК України).

Вироком суду йому призначено покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що під час повномасштабного вторгнення рф в Україну засуджений встановив контакт з представником «Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров’я. Він функціонує при створеному президентом рф «Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном».

У 2023 році чоловік добровільно зобов’язався збирати відомості про українські Сили оборони й об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній організації. У відповідь його запевнили про надання щомісячної грошової допомоги в розмірі 2285 російських рублів.

Упродовж кількох місяців засуджений надав «замовнику» інформацію про розташування об’єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров’я в регіоні.

Від організації він отримав на банківську картку близько 3,3 тис грн.

Злочин проти основ нацбезпеки чоловік вчинив, коли вже був засуджений за виправдовування збройної агресії рф проти України (ст. 436-2 КК України).

Під час слідства і судового розгляду він перебував під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Управління СБУ у Вінницькій області.