Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
6 тис доларів США за незаконний перетин кордону військовозобов’язаними – судитимуть учасників організованої злочинної групи

Прокурори Чернігівської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно учасників організованої злочинної групи за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України та перешкоджання законній діяльності ЗСУ (ч. 3 ст. 332, ч. 1 ст. 114-1 КК України).

За даними слідства, мешканець міста Чернігова у травні 2022 року разом зі спільниками організував злочинну схему виїзду за кордон військовозобов’язаних чоловіків.

Обвинувачені за грошову винагороду виготовляли підроблені тимчасові посвідчення військовозобов’язаних та довідки військово-лікарської комісії чоловікам призивного віку для їх подальшого незаконного виїзду за межі України. 

Учасники групи підшукували осіб, які підлягали мобілізації, але не бажали проходити військову службу і мали намір залишити територію України. Доводили до їх відома вартість отримання підроблених документів, після чого організовували їх «виготовлення» та відправлення засобами поштового зв’язку. 

Місцеві мешканці також давали зацікавленим у незаконному виїзді особам поради та вказівки, як перетнути кордон. 

Свої послуги вони оцінювали від 1000 до 6000 доларів США.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснювало Управління СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.