Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
775 засуджених вже поступили на службу в ЗСУ - органи прокуратури сприяють реалізації прав засуджених щодо їхнього умовно-дострокового звільнення для участі в обороні України

На даний час до суду подано 2402 клопотання засуджених щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання для проходження військової служби. За участі прокурорів суди вже розглянули та своїми рішеннями задовольнили 1843 таких клопотань. На їх виконання 775 засуджених поступили на службу до лав Збройних Сил України.

Виявили бажання захищати Батьківщину найбільше засуджених, які відбувають покарання в установах у Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Рівненській, Харківській, Хмельницькій, Вінницькій та Дніпропетровській областях. 

З початку повномасштабного військового вторгнення рф в Україну багато засуджених щиро бажали реалізувати своє право захищати Батьківщину у лавах ЗСУ. Проте законодавчий механізм реалізації цього права був відсутній. 17 травня 2024 року Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою України Закон України, яким врегульовано порядок реалізації прав засуджених на їхню безпосередню участь в обороні нашої держави. 

На виконання новел цього закону в ст. 81-1 Кримінального кодексу України передбачено нову підставу умовно-дострокового звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби.

Робота на даному напрямі триває, органи прокуратури продовжують вживати заходи щодо забезпечення прав засуджених та інтересів держави в цей надзвичайно складний для нашої країни час.