Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
8 років позбавлення волі за торгівлю людьми – прокурори відстояли у Верховному Суді вирок організатору злочинної групи

За принципової позиції Офісу Генерального прокурора та Чернігівської обласної прокуратури Верховний Суд залишив без змін вирок апеляційного суду стосовно організатора злочинної групи, який займався вербуванням мешканців Чернігівської області та м. Києва для їх експлуатації у злочинній діяльності за кордоном (ч. 3 ст. 149 КК України).

Засудженому призначено покарання у виді 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори довели, що наприкінці жовтня 2021 року мешканець Чернігова разом зі своїми спільниками з м. Києва та особою, яка знаходиться поза межами України, тривалий час підшуковували чоловіків, які перебували у скрутному фінансовому становищі. Їм пропонували «привабливі» умови заробітку. 

«Робота» полягала у незаконному переправленні нелегальних мігрантів з країн Близького Сходу до ЄС морським шляхом на судні заздалегідь прокладеним маршрутом. Перед цим завербовані деякий час проходили навчання «морській справі».

Також учасники групи допомагали потерпілим з оформленням документів для виїзду за межі країни, придбанням авіаквитків та запевняли, що жодних ризиків, пов’язаних з роботою за кордоном, немає.

Вироком суду першої інстанції чоловіка було засуджено до 5 років позбавлення волі з іспитовим строком тривалістю 3 роки. Проте прокуратура оскаржила вирок - Чернігівський апеляційний суд призначив йому покарання у виді 8 років за ґратами з конфіскацією майна.

Не погоджуючись із призначеним покаранням, сторона захисту оскаржила судове рішення в касаційному порядку. За активної та принципової позиції прокурорів касаційну скаргу захисника залишено без задоволення.

Постанова набрала законної сили, є остаточною і оскарженню не підлягає.