Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
9,8 млн грн збитків через незаконний видобуток піску у промислових масштабах – на Житомирщині судитимуть двох підприємців та їхнього спільника

Прокурори Коростенської окружної прокуратури Житомирської області скерували до суду обвинувальний акт стосовно групи місцевих жителів за фактом порушення встановлених правил використання надр (ч. 3, ч. 4 ст. 240 КК України).

Розслідуванням встановлено, що незаконним видобутком піску у промислових масштабах займалися двоє приватних підприємців з Коростеня – батько і син, а також їхній знайомий.

Вони розробили на сільгоспугіддях поблизу сіл Хотинівка та Грозине Коростенської тергромади два кар’єри загальною площею понад 6 га.

Видобували копалини уночі та перевозили на територію орендованого складу. Для цього використовували свою спецтехніку – екскаватор та самоскиди. Аби набрати певну кількість клієнтів, попередньо розміщували оголошення про продаж піску.

Із квітня 2020 року по вересень 2021 року задокументовано понад три десятки фактів реалізації піску. Також використовували його як сировину для виготовлення бетонних виробів. 

Загалом вони видобули майже 10 тис м куб копалин місцевого значення.

За висновками екологів, самовільна розробка кар’єрів спричинила незворотні руйнування та зміну ландшафту місцевості, яка не підлягає відновленню до її початкового стану. Заподіяна державі та довкіллю шкода складає 9,8 млн грн.

Наразі заявлено позов про стягнення з обвинувачених завданих збитків. На транспортні засоби накладено арешт.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Коростенського райуправління поліції, оперативний супровід – Управління стратегічних розслідувань в області ДСР Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.