Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Адаптація кращих світових стандартів та практик – органи прокуратури завершують дворічний перехідний період реформування (ФОТО)

Конференція «Реформа прокуратури України 2019-2021 років: здобутки та подальші кроки», організована Офісом Ради Європи в Україні, підбила підсумки дворічного перехідного періоду реформування органів прокуратури.

Впродовж дня експерти з міжнародних організацій, фахівці у галузі права, представники прокуратур різного рівня та громадянського суспільства обговорювали успіхи та виклики першого глобального етапу реформи прокуратури. Усі учасники дійшли згоди, що аналіз та експертна дискусія дозволять визначити вектори подальшого розвитку для досягнення кінцевого результату – побудови прокуратури нового зразка, у якій кожен прокурор сповідує принципи незалежності, прозорості та доброчесності.

«Роль нових прокурорів та нової прокуратури є надзвичайно важливою для суспільства, демократії, справедливості та верховенства права в Україні», – наголосила, Лілія Гретасдоттір, начальниця відділу програм співробітництва Департаменту впровадження прав людини, правосуддя та стандартів правової співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Експертна дискусія розгорнулася довкола організації роботи та сфери компетенцій новостворених органів прокурорського самоврядування та дисциплінарної відповідальності – Ради прокурорів України та відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження.

«Успіхом є створення цих двох органів, головне завдання зараз – зберегти їх незалежність», – зауважила Вероніка Крісткова – старший радник Консультативної місії Європейського Союзу із правової реформи.

Представники громадянського суспільства та неурядових організацій поділилися їхнім досвідом співпраці із оновленою прокуратурою. Зокрема, Керівник напряму «Правова політика» Американської торговельної палати в Україні Ксенія Величко зауважила: «Ми реально відчуваємо плоди співпраці з Департаментом захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора і те, як вона впливає на інвестиційну діяльність і на вирішення проблемних кейсів, з якими стикається прозорий бізнес. Сподіваємося, що ви продовжите вектор розвитку та реформи прокуратури».

Представники Ради Європи у заключному слові висловили готовність і надалі підтримувати Україну на шляху до європейських стандартів та співпрацювати з Офісом Генерального прокурора задля побудови прокуратури еталонного світового зразка.

«Один з наших основоположних принципів – сталий розвиток та комплексний підхід. Сьогодні, завершуючи етап кадрового очищення та трансформації органів прокуратури ми зосереджуємось на розвитку задля ефективності інституції та довіри до неї суспільства», – підсумував заступник Генерального прокурора Ігор Мустеца.