Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Афера під виглядом законного перетину держкордону — викрито організовану групу шахраїв

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури чотирьом особам повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, група осіб виманювала гроші у людей, обіцяючи допомогти в легальному перетині кордону. Харків’янин, знаючи, що в Україні запрацювала система «Шлях», за допомогою якої водії призовного віку можуть перетинати державний кордон України, розробив схему незаконного збагачення. До цього він залучив ще трьох осіб.

Вони розміщували в Telegram-чатах оголошення, в яких пропонували допомогу в законному перетині кордону України. Узгодження деталей поїздки відбувалось під час листування в месенджерах та за допомогою телефонних дзвінків у приміщенні так званого «кол-центру», обладнаного необхідною технікою.

Підозрювані обіцяли допомогти у виготовленні пакету документів, необхідних для виїзду, та в безпосередньому перевезенні. Вартість такої послуги становила від 1000 до 2500 доларів США.

У день виїзду клієнти передавали одному з членів організованої групи гроші, в обмін отримуючи документи нібито для перетину кордону. Поїздка відбувалася на автомобілі, яким керувала одна з підозрюваних.

Проїхавши частину дороги, водійка під різними приводами робила зупинку, під час якої пасажири виходили з машини. Згідно розробленого плану, жінка не чекала їхнього повернення, а їхала з місця, залишаючи пасажирів на дорозі.

Наразі трьом підозрюваним вже обрано запобіжний захід.

Викриття та документування протиправної діяльності здійснювалося спільно зі Слідчим управлінням ГУНП в Харківській області та Управлінням протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції НПУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.