Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Лише ефективна координація діяльності органів правопорядку забезпечить реальний результат в умовах війни

Генеральний прокурор Андрій Костін провів спільну нараду керівників правоохоронних та інших державних органів. Участь у нараді взяли т.в.о. Голови СБУ Василь Малюк, Голова Національної поліції України Ігор Клименко, Директор ДБР Олексій Сухачов, Директор БЕБ Вадим Мельник, т.в.о. Директора НАБУ Гізо Углава, Міністр юстиції Денис Малюська, Голова НАЗК Олександр Новіков, Заступник Міністра оборони Ростислав Замлинський, Голова Держприкордон служби Сергій Дейнеко, начальник Військової служби правопорядку у ЗСУ Володимир Гуцол та інші.

В ході наради обговорили питання щодо протидії злочинності у державі, адже для досягнення реальних результатів в умовах війни, координація діяльності органів правопорядку має бути, як ніколи, ефективною.

Говорячи про фіксацію та розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Генеральний прокурор наголосив, що правоохоронні органи повинні спільними зусиллями робити все, щоб зібрана в рамках кожного кримінального провадження доказова база була фундаментальною та могла забезпечити невідворотність покарання воєнних злочинців як у національних судах, так і у міжнародних.

Учасники наради обговорили необхідність створення єдиної бази даних військовослужбовців РФ та членів незаконних збройних формувань, які беруть участь у збройній агресії проти України. Андрій Костін подякував за напрацювання та запевнив, що Офіс Генерального прокурора готовий надавати всю необхідну підтримку для якнайшвидшого запуску такої бази.

Окремо обговорили роботу з протидії злочинам проти основ національної безпеки, яких наразі зареєстровано майже 13 тисяч. «Досі маємо випадки викриття зрадників і колаборантів серед працівників правоохоронних та інших державних органів. Першочергове завдання – самоочищення», - наголосив Генпрокурор.

Окрему увагу під час наради приділили законодавчим ініціативам та необхідним змінам, які забезпечать підвищення ефективності роботи правоохоронців. Зокрема, обговорили можливість закріплення на державному рівні можливості створення та повноцінної роботи міжнародних слідчих груп та інші пропозиції.

Генеральний прокурор також закцентував увагу керівників правоохоронних та державних органів на необхідності сфокусуватися на боротьбі з незаконним використанням бюджетних коштів. «Нас підтримує весь світ, надаючи фінансову допомогу для захисту та відновлення України. Наш обов’язок – щодня докладати максимум зусиль для наповнення бюджету та недопущення його розкрадання. Бо під час війни розкрадання бюджету виглядає як мародерство. Це моя принципова позиція. Кожен такий факт ми повинні виявляти та доводити до справедливого вироку. Це матиме також і превентивний ефект», - підкреслив Андрій Костін.

Він також закликав правоохоронців приділити увагу викриттю фактів розкрадання гуманітарної допомоги та псевдоволонтерської діяльності. «Неприпустимо, що у той час, коли переважна більшість українців та іноземців докладає титанічних зусиль для допомоги армії й потерпілим від війни, інші – наживаються на розкраданні гуманітарної допомоги та шахрайських схемах», - наголосив Генпрокурор.

Учасники наради обмінялися думками з приводу першочергових задач та покращення механізмів співпраці між органами і службами для задоволення запиту суспільства на справедливість. «Ми повинні пам’ятати, що люди все бачать та уважно слідкують за реакцією органів правопорядку на усі злочини та порушення. Нашу роботу оцінюють за реальними результатами – судовими вироками», - підкреслив Андрій Костін.

За результатами зустрічі напрацювали спільну постанову, у якій буде визначено низку нагальних заходів для зміцнення стану законності та правопорядку в державі.