Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
«Acting for survivors»: Андрій Костін взяв участь у обговоренні проблеми сексуального насильства, повʼязаного з війною

Людиноцентричність, проактивність та співпраця – головні принципи, яких дотримується Офіс Генпрокурора у роботі з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Про це зазначив Генеральний прокурор Андрій Костін під час свого виступу на панельній дискусії «Acting for survivors» – «Діємо заради постраждалих», організованій Офісом Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Захід пройшов напередодні Міжнародного дня боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту.

Сексуальне насильство, повʼязане з конфліктом, – один із видів зброї, яку російські військові використовують проти мирного населення України. Обговорювали, як допомогти тим, хто це насильство пережив, а також як відновити справедливість.

В основній дискусії взяли участь Перша Леді України Олена Зеленська, віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, Спецпредставниця Генсека ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен, Спецпредставник прем’єрміністра Великої Британії з питань запобігання сексуальному насильству під час збройних конфліктів Лорд Тарік Ахмад Вімблдонський, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, виконавча директорка Global Survivors Fund, директорка-співзасновниця і спеціальна радниця Фонду доктора Деніса Муквеге.

«Останні дні у нас проходять під знаком порятунку Херсонщини від влаштованої росіянами повені, однак ця тема дуже дотична до нашої сьогоднішньої. Бо з усіх випадків вчиненого окупантами сексуального насильства, які розслідує зараз наша прокуратура, більшість зафіксовано саме на Херсонщині. На другому місці – Київщина, на третьому – Донеччина. Про що це свідчить? Про те, що всі ці злочини – не випадковість. Це демоверсія поведінки, яку вони збиралися продемонструвати по всій Україні, в кожному місті й селі»,підкреслила Перша Леді Олена Зеленська. 

Ольга Стефанішина наголосила, що випадки сексуального насильства не були ексцесом війни, а частиною цілеспрямованої стратегії росіян. Наразі відомо про щонайменше 208 таких історій - і це лише ті випадки, коли громадяни були готові свідчити. Урядовиця підкреслила, попри те, що не кожен готовий звернутись до правоохоронців, всі постраждалі заслуговують отримати допомогу та бути почутими.

Андрій Костін констатував, що за час повномасштабної війни в Офісі Генпрокурора кардинально змінено підходи до роботи з постраждалими від сексуального насильства, а також до документування та розслідування таких злочинів.

Він нагадав, що у вересні в Офісі Генпрокурора було створено спеціалізований підрозділ щодо СНПК. «В той час у суспільстві багато говорили про жахливі злочини російських військових, але офіційних повідомлень про сексуальне насильство до органів правопорядку практично не надходило. Люди побоювалися осуду та не довіряли правоохоронцям. Тоді ми почали виправляти ситуацію», – зазначив він.

В основі нових підходів – принципи Кодексу Мурад – Глобального кодексу поведінки щодо збору інформації про сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом:

 ⁃ поінформована згода;

 ⁃ за потреби – гарантія повної конфіденційності та навіть зміна місця проживання;

 ⁃ можливість обрати, якої статі буде представник органів правопорядку, який працюватиме з потерпілою або потерпілим.

 ⁃ обмеження кількості допитів спеціалізація та спеціальна підготовка прокурорів і слідчих;

 ⁃ можливість закритих судових засідань на прохання постраждалої особи;

 ⁃ забезпечення доступу до психологічної, медичної та іншої допомоги.

Генпрокурор повідомив, що сьогодні Управління СНПК працює за сучасними світовими стандартами, орієнтованими, в першу чергу, на захист людини, а також тісно взаємодіє з усіма стейкхолдерами, які долучені до розслідування та допомоги постраждалим. 45 українських і міжнародних громадських організацій входять до міжвідомчої робочої групи, яка розробляє протоколи для правоохоронців та напрацьовує законодавчі зміни.

Також разом з народними депутатами-членами відповідної ТСК під керівництвом Марини Бардіної розроблено проєкт закону про зміни до КПК щодо вдосконалення процедур розслідування і судового розгляду таких злочинів.