Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін на координаційній нараді з правоохоронцями: Від швидкості та ефективності нашої роботи залежить, чи буде безпечно жити в нашій країні завтра

Генеральний прокурор Андрій Костін провів координаційну нараду з керівниками правоохоронних органів щодо забезпечення законності і правопорядку в державі.

Визначили пріоритетні напрями діяльності та окреслили основні завдання на 2024 рік, а також обговорили проблематику, щодо якої робота потребує активізації.

Генпрокурор відмітив, що визначені минулоріч пріоритети не втрачають своєї актуальності. Водночас криміногенна ситуація в державі вимагає подальшої концентрації сил у протидії найбільш небезпечним проявам злочинності, удосконалення засобів та забезпечення належних темпів цієї боротьби.

«Ми не маємо права втратити жодного доказу звірств держави-агресора в Україні! Тому першим і незмінним пріоритетом для нас залишається належна фіксація та ефективне розслідування злочинів проти миру, безпеки людства і міжнародного правопорядку», – наголосив Андрій Костін.

Він зауважив, що масштаби воєнних злочинів зумовлюють нагальну необхідність у постійному підвищенні рівня знань і навичок слідчих та прокурорів, які в ході розслідування й процесуального керівництва мають керуватися передовим досвідом і найкращими міжнародними практиками.

Як зазначив Андрій Костін, серед ключових завдань розробка дієвих механізмів для повернення всіх незаконно утримуваних ворогом українських цивільних і наших примусово депортованих дітей. Принципової оцінки та розслідування потребує кожен факт сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, а також катування та вбивства полонених українських військовослужбовців.

Генпрокурор акцентував увагу на злочинах проти основ національної безпеки, протидії корупції, правопорушенням у бюджетній сфері та сфері економічної безпеки, а також на захисті прав суб’єктів бізнесу.

«Наразі нашим надважливим завданням є підвищення довіри бізнесу до державних інституцій, створення передумов для ефективного інвестування в економіку України та розвитку доброчесного бізнесу. Тому серед наших загальнодержавних пріоритетів – недопущення будь-якого неправомірного втручання в господарську діяльність, а також належна взаємодія з організаціями та інституціями, які здійснюють захист прав суб’єктів бізнесу», – підкреслив Андрій Костін.

Також Генпрокурор зауважив, що серед головних пріоритетів залишається протидія організованій злочинності, наркоугрупованням та кіберзлочинності.

Андрій Костін звернув увагу, що протидія кіберзлочинам у державі все ще не відповідає реальному рівню загрози. Він зазначив, що передусім слід активізувати діяльність щодо притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до кібератак на об’єкти критичної інфраструктури. Водночас потребує підвищення рівень розкриття злочинів, пов’язаних із кібершахрайством, кількість яких стрімко зростає.

Окремо Генеральний прокурор зупинився на створенні необхідних умов для захисту прав та інтересів дітей. Він відмітив, що попри низку прогресивних зрушень – запровадження принципів правосуддя дружнього до дитини та запуск Центрів по роботі з дітьми, продовжує мати місце стереотипний підхід до розслідування справ за участі дітей, коли здебільшого інтереси дитини мають другорядне значення.

«Як наслідок, маємо негативну тенденцію до зростання майже на третину кількості неповнолітніх, які скоїли кримінальні правопорушення, та на чверть – потерпілих від злочинів дітей. І допоки ми не змінимо ставлення та не забезпечимо системний підхід до кожної без виключення дитини, яка потребує нашої уваги і допомоги, ситуація не покращиться», – наголосив Андрій Костін.

Генпрокурор подякував колегам за плідну роботу, професійну дискусію та предметне обговорення проблемних питань захисту громадян, суспільства і держави від злочинних посягань в умовах воєнного стану.

«Від швидкості та ефективності нашої роботи залежить, чи буде безпечно жити в нашій країні завтра. Пріоритизація спільних зусиль має бути дуже чіткою задля того, щоб ми протидіяли злочинності ефективно і давали результат навіть в таких складних умовах», – констатував Андрій Костін.

В нараді взяли участь Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, Голова Національної поліції України Іван Вигівський, Директор Національного антикорупційного бюро України Семен Кривонос, Директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов, заступник Голови Служби безпеки України Сергій Наумюк, в.о. Директора Бюро економічної безпеки України Андрій Пащук, Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнека, керівник САП Олександр Клименко, заступники Генерального прокурора та інші представники правоохоронних органів та органів прокуратури.