Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Ми розслідуємо факти викрадення десятків тисяч культурних цінностей та пограбування 40 музеїв окупантами

«Протягом останнього десятиліття ми є свідками руйнування української спадщини в масштабах, небачених з часів Другої світової війни. Українська культурна спадщина, історія, релігія та пам'ять стали цілеспрямованими жертвами у зазіханнях росії на суверенітет, державність та українську ідентичність України», - про це зазначив Генеральний прокурор під час виступу на міжнародній конференції високого рівня U4J. United for Heritage.

Андрій Костін наголосив, що наразі підтверджено факти пограбування 40 українських музеїв, пошкодження та руйнування понад 900 культурних об'єктів, вивезення десятків тисяч культурних цінностей, випадки мародерства артефактів, картин, книг, монет, ікон, ювелірних виробів та інших предметів російськими збройними силами та їхніми маріонетками, а також незаконної торгівлі українськими культурними цінностями.

«Рафаель Лемкін, пояснюючи свою концепцію вандалізму у 1933 році, зазначав, що напад, спрямований на колектив, може також мати форму систематичного та організованого знищення мистецької та культурної спадщини, в якій розкривається унікальний геній та досягнення колективу в галузях науки, мистецтва та літератури», - звернувся до учасників Андрій Костін, додавши, що це твердження дуже точно описує поняття культурного геноциду.  

Конференція об’єднала провідних фахівців з усього світу, які розуміються на питаннях захисту культурної спадщині. Всього на ній було представлено 4 панелі.  

Участь у дискусії в рамках третьої панелі «Наступні кроки для адвокації та підзвітності» взяли Генпрокурор Андрій Костін, Міністр юстиції Республіки Польща Адам Боднар, програмний спеціаліст відділу «Культура в надзвичайних ситуаціях» ЮНЕСКО Турал Мустафаєв, заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра, народна депутатка України, голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева, координатор АСА Клінт Вільямсон. Модератором виступив відомий американський юрист, радник Міністерства юстиції США Ілай Розенбаум, якого називають «мисливцем на нацистів».

Під час обговорення Андрій Костін констатував, що культурна спадщина на сході України найбільше постраждала від обстрілів: «Музеї, бібліотеки, архіви разом із експонатами, що там зберігаються, а також археологічні об'єкти постраждали від цілеспрямованих або невибіркових обстрілів, а також інших руйнівних або ворожих дій держави-агресора». 

Постраждали, зокрема, Музей українських старожитностей імені Василя Тарновського, внесений до списку ЮНЕСКО, та курган на Болдиних горах - один з найбільших українських некрополів XI століття.  

«Руйнування українських культурних пам'яток, їх привласнення та розграбування на перший погляд мають суто матеріальний прояв, але в загальноісторичній перспективі - це потужний, часто непоправний, удар по витоках національної пам'яті», - зазначив Андрій Костін.

«Вилучення та знищення українських архівів відкриває двері для модифікації та переписування історії. Мародерство та незаконна торгівля цінними українськими артефактами - це спосіб позбавити українську націю її минулого та родоводу», - підкреслив він.

Україна є учасницею Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року та двох протоколів до неї. Тому розслідування воєнних злочинів, скоєних проти культурних цінностей, здійснюється за статтею 438 КК України. Генпрокурор повідомив, що наразі тривають понад 60 розслідувань щодо злочинів цієї категорії.  

В рамках розслідування у фокусі особливої уваги є диверсифікація джерел доказів з використанням технологій, у тому числі для оцінки завданої шкоди та збору свідчень; заохочення і сприяння якості документації з різних джерел щодо пошкодження та знищення культурних цінностей; належне збереження доказів тощо. 

«Особливо ми зосереджені на ідентифікації та притягненні до відповідальності винних на найвищому рівні - російських командирів. Тому ми працюємо над побудовою ланцюжка військового командування, відповідального за напади та руйнування культурних цінностей», - резюмував Андрій Костін.