Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін обговорив з громадськими організаціями та міжнародними партнерами співпрацю для забезпечення невідворотності покарання воєнним злочинцям

Генеральний прокурор Андрій Костін зустрівся з представниками громадських організацій та міжнародними партнерами щодо співпраці з розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.

«Реалії воєнного часу диктують свої умови і маємо об’єднати зусилля в новому форматі, спрямувавши їх для досягнення ще однієї цілі – покарання російських воєнних злочинців і відновлення справедливості. Переконаний, що старання громадського сектору й правоохоронців мають бути скоординовані, щоб уникати дублювання інформації або її збору за різними стандартами», - зазначив Андрій Костін.

За ініціативи Офісу Генерального прокурора було створено Міжнародну раду експертів. Її основною метою стало залучення національних і міжнародних фахівців з міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, а також представників неурядових правозахисних організацій для вивчення найкращого досвіду розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності та розробки національних стандартів у цій галузі.

Беручи до уваги цей досвід, було запропоновано взаємодію в рамках нового формату, який забезпечить системність та сталість діалогу – робоча група за актуальними напрямами. Її члени зможуть вільно обмінюватись інформацією, отримувати постійну підтримку Офісу Генерального прокурора та долучатись до ініціатив, які є співзвучними з основними векторами їх діяльності.

Це дозволить об’єднати визнаних фахівців у сфері міжнародного гуманітарного і міжнародного кримінального права, а з іншого – представників громадянського суспільства.

Один з напрямів – сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом. В Офісі Генпрокурора створено спеціалізоване управління з розслідування злочинів, пов’язаних із сексуальним насильством в умовах війни. Наразі підготовлено стратегію забезпечення підходу, орієнтованого на постраждалих та свідків таких злочинів. Процес її адвокації та імплементації розпочнеться найближчим часом.

Цифровий вимір – напрям, направлений на збір електронних доказів. Потребує напрацювання спільного бачення ефективної роботи у сфері збору, аналізу й збереження цифрових даних.

Напрям міжнародне гуманітарне і міжнародне кримінальне право вимагає зосередити увагу на зборі належних і допустимих для національних та міжнародних судів доказів, ґрунтуючись на високих європейських стандартах. Водночас, учасники цієї тематичної групи зможуть працювати з найкращими в галузі експертами, обмінюватися досвідом й ідеями, матимуть нагоду розробити єдині стандарти розслідування воєнних злочинів.

Захист прав людини – цей напрям передбачає створення механізмів для забезпечення права на захист воєнних злочинців попри ті звірства, які вони чинять в Україні. Якість правничої допомоги та відповідальний підхід до її надання є тим мінімумом, який, серед іншого, має забезпечити сьогодні довіру до українського правосуддя.

«Нам потрібно дотримуватись норм права – від цього залежатиме, чи будуть у майбутньому відповідні звернення, зокрема і до ЄСПЛ», - зазначив Генеральний прокурор.

Напрям захисту прав журналістів потребує напрацювання підходів щодо захисту журналістів в умовах збройного конфлікту.

Ще один актуальний напрям – протидія корупції.

«Будь-яке відхилення від парадигми доброчесності має отримувати належну оцінку. Ми готові відкрито обговорювати діяльність прокурорів щодо переслідування за факти корупції, спільно напрацьовувати пропозиції щодо зміни політик, стандартів діяльності, змін до законодавства із залученням експертів тощо. Одним із магістральних напрямів в цій сфері лишається запровадження eCase - системи електронного кримінального провадження для антикорупційних органів, а у подальшому розробка подібного рішення для усієї системи кримінальної юстиції», - конкретизував Андрій Костін.   

За наслідками широкого обговорення учасники домовилися, що будуть опрацьовані всі озвучені пропозиції і побажання щодо обраних напрямів роботи або розробки нових, за участі громадських організацій. Остаточний склад і архітектура робочої групи будуть оформлені наказом Генерального прокурора.