Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін обговорив з представниками Мін’юсту США посилення співпраці щодо боротьби з незаконним постачанням товарів подвійного призначення до росії

Тісна співпраця між Офісом Генерального прокурора та Міністерством юстиції США є надважливою для забезпечення відповідальності за воєнні злочини рф, боротьби з корупцією та інших зусиль, спрямованих на відновлення справедливості для українського народу.

На цьому наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін під час зустрічі з помічником Генерального прокурора США Меттом Олсеном, заступником помічника Генерального прокурора Брюсом Шварцем та помічником Міністра торгівлі Меттом Аксельродом.

Учасники зустрічі обговорили посилення співпраці щодо боротьби з незаконним постачанням товарів подвійного призначення до росії.

Андрій Костін подякував за нещодавно відкрите у США провадження щодо нелегального експорту електроніки, яка використовувалася у війні проти України. До цих дій були причетні мешканець Брукліна та двоє російсько-канадських громадян.

«Агресор часто застосовує сучасні технології як зброю війни – від поширення дезінформації у соціальних мережах до використання високотехнологічних компонентів західних виробників у зброї, якою обстрілюють цивільні обʼєкти та вбивають людей в Україні», – зазначив Генпрокурор.

Він розповів, що нещодавнє дослідження Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України виявило, що російський БПЛА «Ланцет» містить щонайменше 19 іноземних компонентів. Деталі іноземного походження були виявлені також у БПЛА «Шахед», зенітно-ракетному комплексі «Панцир», ракеті «Кинжал» та РСЗВ «Торнадо-С». Виробники такої продукції подвійного призначення розташовані у США, Канаді, Німеччині, Японії, Південній Кореї, Сінгапурі, Швейцарії та інших країнах.

«Вирішення цієї проблеми потребує скоординованих зусиль світової спільноти. Необхідно ліквідувати незаконні ланцюги постачання та позбавити кремлівський режим засобів для вчинення нових злочинів проти України та українців», – констатував Андрій Костін.

«Ми вітаємо проактивні кроки, які вже робить Міністерство юстиції США, і сподіваємося на зміцнення нашого партнерства, в тому числі через створення ефективних правових механізмів, які сприятимуть обміну інформацією та доказами», – додав Генпрокурор.