Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін обговорив з Радником Мін’юсту США Елі Розенбаумом співпрацю з американськими експертами

Генеральний прокурор Андрій Костін провів розмову з Радником Міністерства юстиції США з питань відповідальності за воєнні злочини Елі М. Розенбаумом.

Андрій Костін подякував пану Розенбауму та особисто Генпрокурору США Мерріку Б. Гарланду за готовність допомагати практичними порадами та ділитися експертним досвідом у розслідуванні воєнних злочинів в Україні. «Ми дуже вдячні кожному міжнародному експерту, який допомагає у розслідуванні. Візити іноземних партнерів та експертів в Україну - сигнал солідарності та вияв мужності. Сьогодні важливо синхронізувати міжнародну допомогу, щоб робота кожного фахівця була корисною для розслідування та наближала нас до результату - покарання воєнних злочинців та відшкодування збитків», - наголосив він.

Генпрокурор поінформував, що в Україні відкрито понад 28 000 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, у яких 138 особам повідомлено про підозру. Також вже є 624 підозрюваних серед військового та політичного керівництва РФ, у магістральній справі про злочин агресії. Попри досвід розслідування воєнних злочинів з 2014 року, українські прокурори та слідчі раніше не стикалися з такими масштабними та складними провадженнями. Саме тому, за словами Генпрокурора, практичний досвід судово-медичних спеціалістів, прокурорів та експертів, які спеціалізуються на міжнародних злочинах, буде корисним. Серед пріоритетних напрямів спільної роботи - розслідування воєнних злочинів, консультації щодо конфіскації активів та створення механізму їх компенсації на користь України і потерпілих, поради з питань кібербезпеки та розслідування злочинів екоциду. «Наш постійний обмін знаннями та інформацією щодо розслідування екоциду можуть стати корисними не лише для України, але і для розвитку стандартів розслідування такого типу злочинів на міжнародному рівні», – підкреслив Андрій Костін.

Елі М. Розенбаум переказав слова щирої підтримки українському народу від Генерального прокурора США. Він також додав, що Україна має повну підтримку Сполучених Штатів у притягненні до відповідальності тих, хто вчинив воєнні злочини та готовий надати всю необхідну допомогу для покарання винних.

Сторони погодилися продовжити тісну кооперацію в робочому форматі.