Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін онлайн виступив на засіданні Гельсінської комісії США

Генеральний прокурор Андрій Костін разом з Омбудсменом Дмитром Лубінцем та Послом України в США Оксаною Маркаровою взяли участь у засіданні Гельсінської комісії США.

Говорили про кричущі порушення прав людини, які чинить росія: примусове переміщення українських дітей, незаконне утримування та катування цивільних осіб.

Учасники засідання також мали змогу почути з перших вуст розповіді дітей, яких вдалося визволити з російської неволі, та відеосвідчення цивільного, якого російські військові утримували та піддавали тортурам.

Під час засідання обговорили зміни до законодавства, що допоможуть запровадити санкції для протидії масовій депортації українських дітей росією – «Акт Олександра Іванова». Законопроєкт названо на честь підлітка, якого вбили російські окупанти в Київській області в перші дні повномасштабного вторгнення.

"Я щиро вдячний нашим американським друзям і союзникам за їхню допомогу у протистоянні агресору та боротьбі за справедливість. Сподіваюся, що цей важливий і своєчасний законопроєкт отримає необхідну підтримку в Конгресі", – зазначив Андрій Костін.

Відео засідання

Минулого року Генпрокурор онлайн виступив на слуханнях Гельсінської комісії США «Порятунок українських дітей та жінок від російської агресії». Тоді слухання розпочалися з відеосвідчень бабусі Олександра Іванова, талановитого підлітка, якого російські військові вбили у перші дні повномасштабної війни.

Гельсінська комісія США, є незалежною урядовою агенцією США, створеною Конгресом у 1975 році для моніторингу та заохочення виконання Гельсінкського Заключного акту та роботи Організації з безпеки і співробітництва в Європі і (ОБСЄ).

До складу комісії входять члени Конгресу та представники уряду США.