Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін на засіданні Task Force: Необхідно активізувати розслідування кримінальних проваджень з перспективою конфіскації та подальшого повернення російських активів в Україну

Повернення в Україну активів російських громадян та деяких українців, які потенційно є причетними до злочинів проти України або підтримують агресію РФ, має стати кінцевим результатом діяльності Task Force – Міжвідомчої робочої групи з питань розшуку, арешту та подальшої конфіскації активів. На цьому під час чергового засідання групи наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Очільник прокуратури поінформував про значний поступ в діяльності української Task Force з моменту переформатування: «На сьогодні затверджено Положення, яке чітко окреслює зону відповідальності кожного з 4 основних напрямів діяльності групи. Це санкційний напрям, виявлення та арешт активів, їхнє вилучення та конфіскація, а також розвиток законодавства з цих питань. За результатом роботи правоохоронного напряму сформовано таблицю топ-100 з числа пріоритетних осіб, які мають значні майнові статки та щодо яких є кримінальні провадження з реальною судовою перспективою».

Андрій Костін закликав правоохоронців негайно активізувати розслідування таких кримінальних проваджень задля досягнення реального результату діяльності Task Force у вигляді конфіскації активів російських злочинців та повернення їх з-за кордону до України.

Голова Task Force UA Антон Кориневич зазначив, що наразі група переорієнтувалася на конфіскацію активів як на головне завдання: «Ключовий акцент робиться на зарубіжній юрисдикції. Ми не забуваємо про національну юрисдикцію, але розуміємо, що основні активи російських злочинців знаходяться за кордоном. Кримінальні провадження і вироки – це те, що нам дозволить говорити про необхідність конфіскації російських активів за кордоном».

«Ми дійсно попрацювали за всіма напрямами. За санкційним напрямом нам вдалось допомогти міжвідомчій робочій групі накласти санкції на 4000+ фізичних та юридичних осіб. Ми двічі виступили на засіданнях європейського Task Force з доповідями про обхід санкцій, активно співпрацюємо із санкційною групою Єрмака-Макфола і готуємось до участі в найбільшій санкційній конференції. Ми постійно обмінюємось інформацією з нашими міжнародними партнерами», - поінформував радник Офісу Президента України Владислав Власюк, який є першим заступником керівника Task Force Ukraine.

Заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра детально поінформувала про вжиті кроки щодо цивільної конфіскації активів підсанкційних осіб, а також про розробку і створення глобального компенсаційного механізму, основним завданням якого буде забезпечити відшкодування шкоди для всіх жертв збройної агресії РФ за рахунок російських активів.