Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Російська агресія матиме колосальні наслідки для міжнародного правового порядку. Для протидії ми маємо бути єдині як ніколи

Зустрівся з делегацією голів Комітетів у закордонних справах Парламентів держав Балтії.

Обговорили три ключових напрями притягнення РФ до відповідальності за вчинені в Україні злочини. Це тісна співпраця з Міжнародним кримінальним судом, створення Спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії проти України, а також механізму як на міжнародному, так і на національному рівнях, який би дозволив відшкодувати збитки Україні та її громадянам через активи, вилучені в Росії, її підсанкційних громадян і компаній. Наразі завдяки повній координації з нашими міжнародними партнерами ми впевнено рухаємося на всіх трьох напрямах.

Подякував за найвищу політичну підтримку і фінансовий внесок, наданий країнами Балтії Україні. Вона безпрецедентна і є прикладом для наслідування.

Ми безумовно вдячні за звернення до МКС, що дозволило Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду швидко розпочати розслідування, а також за експертний внесок у розслідуванні. Україна вже отримала значну підтримку в питанні створення Спеціального трибуналу, який розглядатиме лише злочини агресії проти України і буде створений як міжнародний кримінальний ad hoc трибунал. Парламентська Асамблея Ради Європи вже ухвалила відповідні Резолюції.

Обговорили розслідування злочинів геноциду. З 24 лютого 2022 року політика російської федерації щодо цивільного населення призвела до широкомасштабного та систематичного характеру насильства, особливо в районах, які перебувають під її контролем. Поінформував колег про результати розслідування злочинів агресії. Наразі маємо 624 підозрюваних серед вищого військово-політичного керівництва росії. Докази у цьому провадженні мають бути «залізними».

Ми розуміємо, що російська агресія матиме колосальні наслідки для України, Європи та країн, які мають євроатлантичні прагнення. Простіше кажучи, для міжнародного правового порядку. Тому надзвичайно важливо, щоб ми з партнерами були єдиними як ніколи для притягнення до відповідальності та забезпечення справедливості.