Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: США підтримує Україну не лише у протистоянні агресору на полі бою. Маємо чіткий сигнал підтримки нашої боротьби й на фронті справедливості

Сенат США ухвалив Justice for Victims of War Crimes Act – закон про правосуддя для жертв воєнних злочинів. 

Важливість цього закону важко переоцінити: він закладає правову основу для притягнення до відповідальності усіх, хто скоїв воєнні злочини проти українського народу та виправляє наявні прогалини в американському законодавстві.

Коротко зупинюся на головних аспектах:

1. Закон дозволяє переслідувати воєнних злочинців у США незалежно від місця скоєння злочину;

2. Закон продовжує термін давності для воєнних злочинів, виявлених за роки після їх скоєння;

3. Оновлює чинне законодавство, дозволяючи притягати до відповідальності громадян інших країн. Раніше за ці злочини до відповідальності могли бути притягнені виключно громадяни США.

Вдячний авторам законопроєкту — голові Юридичного комітету Діку Дурбіну та члену Комітету Чаку Гресслі, а також іншим шановним сенаторам за одноголосну підтримку.

Під час мого візиту у вересні ми з сенаторами обговорювали всі можливі шляхи притягнення Росії до відповідальності за скоєні злочини. 

Винні у таких жахливих воєнних злочинах, які ми бачимо в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності. Ми залишаємося непохитними у нашій відданості Україні та хороброму українському народу, — запевнив тоді сенатор Дурбін.

Тепер ми певні, причетні до воєнних злочинів, скоєних в Україні, ніколи не матимуть безпечного притулку в США. Сподіваюся, скоро зможемо сказати, що вони не матимуть його ніде у світі. Працюємо над цим.