Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Створення трибуналу для покарання злочину агресії – центральне питання для України

Виступив на конференції Центру європейської політики «Hybrid Policy Dialogue. Russian War Crimes: Investigation and Prosecution».

Звернув увагу міжнародних партнерів на те, що ми спільними зусиллями повинні забезпечити притягнення до відповідальності за один з найтяжчих міжнародних злочинів – злочин агресії. Створення спеціального міжнародного трибуналу для розслідування та покарання злочину агресії є центральним питанням для України. Це стане потужним сигналом світової спільноти про те, що порушення міжнародного порядку не залишиться безкарним. І Україна виступає у цьому питанні єдиним фронтом.

Поділився з колегами і першими досягненнями у розслідуванні та міжнародному переслідуванні воєнних злочинів. Ми отримали їх завдяки роботі прокурорів та слідчих за підтримки наших міжнародних партнерів і колег. На сьогодні ми розслідуємо близько 32 тисяч воєнних злочинів. Вже повідомлено про підозру 160 особам, у тому числі 15 російським військовополоненим. Щодо 21 особи обвинувальний акт скеровано до суду, 9 вже засуджено. Цінуємо підтримку Президента Європейського Парламенту Роберти Метсоли, яка, виступаючи, наголосила на необхідності надавати подальшу підтримку Офісу Генерального прокурора.

Переконаний, що необхідні більш чіткі дії не лише щодо пошуку та арешту, а й конфіскації активів військово-політичної еліти Росії, а також олігархів, які підтримують агресію. Ці люди повинні бачити наслідки своїх дій. Конфіскація їхнього майна на користь українського народу та відбудови України - це важливий крок на шляху до відновлення справедливості.