Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін та Прокурор МКС Карім Хан оглянули місця жахливих воєнних злочинів росії — лікарню Охматдит та катівні в Гостомелі

Сьогодні Генпрокурор Андрій Костін разом з Прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом та керівницею розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Офісу прокурора МКС Брендою Дж. Голліс відвідали місця жахливих воєнних злочинів росії — дитячу лікарню «Охматдит» та катівні в Гостомелі.

Два місяці тому країна-агресор прицільно вдарила крилатою ракетою по території найбільшої в Україні дитячої лікарні. А аеродром у Гостомелі на початку повномасштабного вторгнення став обʼєктом запеклих боїв проти російських окупантів, а згодом — місцем катувань українців.

Під час візиту в Охматдит делегація МКС оглянула територію лікарні та на власні очі побачила наслідки влучання ракети в один із лікувальних корпусів, а також пошкоджені від удару приміщення.

Андрій Костін назвав цей ракетний удар по цивільній інфраструктурі одним з найбільш цинічних та жорстоких, адже тоді у медзакладі перебували понад 600 дітей.

Генпрокурор Андрій Костін та заступник Голови СБУ Сергій Наумюк поінформували про потужний об’єм роботи у межах розслідування удару по Охматдиту. Зокрема, проведення ряду експертиз, допит потерпілих і свідків, встановлення типу ракети та траєкторії її польоту, аналіз відео безпосереднього удару, зафіксованого на камери відеоспостереження.

Прокурору МКС Каріму Хану показали фрагменти ракети, знайдені на місці удару. Вони характерні саме для Х-101. Ракети такого типу використовують для ураження наземних цілей із заздалегідь відомими координатами, що свідчить про те, що російські війська свідомо атакували дитячу лікарню.

Карім Хан поспілкувався з постраждалими від атаки росії, у тому числі працівниками лікарні.

На місці ворожого удару Андрій Костін повідомив про встановлення Офісом Генпрокурора спільно з СБУ одного з причетних до організації та вчинення цього воєнного злочину – російського командувача, який віддав наказ про запуск цієї ракети. Це призвело до загибелі двох цивільних людей та травмування ще 34, у тому числі дев’ятьох дітей.


У Гостомелі Андрій Костін разом з Прокурором МКС Карімом Ханом оглянули катівні, організовані під час окупації міста російськими військовими в приміщеннях летовища. У морозильних камерах вони утримували українських цивільних та військових, яких доставляли на територію аеродрому з різних населених пунктів Бучанського та Вишгородського районів Київщини. 

Встановлено щонайменше 150 людей, яких піддавали тортурам та нелюдському поводженню в цих приміщеннях.

Карім Хан мав змогу особисто поспілкуватися з двома цивільними, яких окупанти спочатку утримували в цій катівні, а потім незаконно вивезли на територію рф.

Андрій Костін повідомив, що прокурори та слідчі вже ідентифікували двох командирів ворожих військ, причетних до незаконного утримання людей та жорстокого поводження з ними. Обвинувальні акти щодо них вже направлено до суду.

За його словами, ця катівня — одна із понад 170 офіційно встановлених катівень, організованих російськими військами на території України. Масовість та системність злочинних дій агресора має всі ознаки злочинів проти людяності.

«Наша мета — встановити усіх причетних до цих злочинів та притягнути їх до відповідальності», — підкреслив Генпрокурор.