Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: У нас єдині з усім цивілізованим світом цінності - свобода та верховенство права, тому спільними зусиллями нам вдасться притягнути винних до відповідальності

Про це заявив Генеральний прокурор Андрій Костін під час свого онлайн виступу на дискусійній панелі «The Black Book of Russian War Crimes: Facts of Genocide» у рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі. 

«За агресією в Україні та масовими звірствами стоїть політика росії, спрямована на знищення української національної ідентичності та припинення існування України як незалежної держави. Немає жодних сумнівів, що ми є свідками організованої кремлем політики геноциду», – наголосив Андрій Костін. 

Генеральний прокурор підкреслив, що ряд заяв російського політичного керівництва є доказами прямого і публічного підбурювання до геноциду.

«Геноцидна риторика росії спиралася на звинувачення українців у нацизмі, тісно пов’язуючи так званий «процес денацифікації» з «деукраїнізацією», - зауважив Андрій Костін. 

Він також додав, що у вчинках російської армії простежується чітка лінія політики переслідування через проукраїнську позицію. Це відкрита політика стирання самої ідеї України та української ідентичності. Постраждалі та свідки, які втікали з окупованих територій, підтверджують вчинення жахливих злочинів. 

За словами Генерального прокурора необхідно забезпечити як індивідуальну відповідальність за злочини, так і покарання за агресію, яку скоїла рф. Лише це дозволить запобігти повторенню історії у майбутньому. Вже зараз, під час війни, необхідно створити механізм покарання за злочин агресії. Адже вище керівництво росії повинне усвідомлювати, що уникнути відповідальності не вдасться. 

«У нас єдині з усім цивілізованим світом цінності: свобода та верховенство права. Наша єдність — це наша сила проти агресора. Не маємо права допустити безкарності. На землі не має бути безпечного притулку для воєнних злочинців. Спільними зусиллями нам вдасться притягнути винних до відповідальності», - заявив Андрій Костін.