Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: У протидії гендерному насильству людина, її права і гідність мають бути у центрі нашої уваги

Про це Генеральний прокурор Андрій Костін заявив на відкритті конференції «Правосуддя, орієнтоване на постраждалих від гендерно зумовленого насильства, яка триває у Києві. Захід відбувається у рамках всесвітньої акції «16 днів проти насильства».

Генпрокурор констатував, що гендерно зумовлене насильство є одним з найпоширеніших порушень прав людини у світі. І одночасно - найбільш болючим з точки зору завдання шкоди людській гідності.

«Ми говоримо про домашнє, сексуальне та інші форми гендерно зумовленого насильства. Проблема є нагальною та її вирішення вимагає консолідації зусиль не лише правоохоронних, а й усіх державних органів. Величезною є роль громадських організацій, яким я принагідно хочу подякувати за активність і залучення до допомоги постраждалим», - наголосив прокурор.

За словами Генпрокурора, перше, на чому необхідно зосередити спільні зусилля, – це створення уніфікованих підходів і стандартів взаємодії органів правопорядку, державних органів та громадянського суспільства.

«І головне - у центрі уваги має бути людина, її інтереси та гідність. Людина має відчувати себе захищеною. І тому ключові принципи, які мають формувати наш підхід до роботи - захист конфіденційності постраждалих, ефективна комунікація та підтримка протягом всього кримінального процесу», - закцентував Андрій Костін.


Генеральний прокурор висловив вдячність організаторам заходу за можливість у широкому колі обговорити кроки, які необхідно зробити заради спільного результату - забезпечити кожному і кожній, хто постраждав від гендерно зумовленого насильства, - повагу, допомогу та справедливість.

Заступниця Генерального прокурора Вікторія Літвінова, яка курує роботу цього напряму в Офісі Генпрокурора, зазначила, що робота над змінами підходів, які поставлять у центр уваги саме інтереси постраждалої особи, триває. Актуальним залишається захист дітей – свідків домашнього насильства, надання їм психологічної та соціальної допомоги.

«Потребує законодавчого врегулювання розроблення дієвих заходів підтримки дітей – свідків усіх форм насильства з урахуванням їхніх вікових та індивідуальних особливостей», - наголосила вона.

Також, за її словами, необхідно посилити кримінальну відповідальність за вчинення кримінальних правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством, зокрема передбачити кримінальну відповідальність за повторне вчинення домашнього насильства. 

Заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко під час вступного слова відзначила позитивні зміни в правоохоронній системі, яка стає більш відкритою та орієнтованою на нові підходи. Вона також зазначила, що громадяни стають більш обізнаними та активними у виявленні та протидії домашньому насильству.

Як повідомив Голова Нацполіції України Іван Вигівський, задля ефективної реакції на повідомлення про домашнє насильство наразі створено 54 підрозділи мобільних груп, які працюють в регіонах.

Сабін Фрейзер Гюнеш, Голова представництва ООН Жінки в Україні висловила підтримку спільній роботі державних установ та громадських організацій у вирішенні проблеми гендерного насильства.

Христина Кіт, керівниця Асоціації жінок-юристок України «ЮрФем», підкреслила, що гендерно зумовлене насильство включає не лише домашнє, а й сексуальне насильство. Вона навела приклад, коли про один з таких злочинів стало відомо лише через 10 років після його вчинення. «Це була історія, яку розповіла нам 20-річна дівчина. Її кривдником виявився батько. Ніхто з нас не вірив, що слідству вдасться здобути докази його вини. Проте завдяки наполегливій роботі прокурорів та слідчих, тепер ми знаємо, що це можливо».

Захід організовано Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» у партнерстві з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією України за підтримки проєкту ООН Жінки «EU4Recovery».