Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін у Ризі взяв участь у відкритті міжнародної конференції «Війна росії проти дітей»

В Ризі триває міжнародна конференція «Війна росії проти дітей». Десятки провідних спікерів зібралися, щоб обговорити проблеми примусової депортації українських дітей та відшукати рішення, які допоможуть притягнути агресора до відповідальності і повернути дітей додому.

«У наших провадженнях перевіряється інформація щодо 19546 дітей, які були примусово вивезені росією під виглядом «гуманітарних операцій», – розповів Андрій Костін.

«Цих дітей не просто переміщують, а й позбавляють української ідентичності: надають російське громадянство, влаштовують у російські сім'ї, змушують проходити перевиховання російською мовою, забороняють їм розмовляти українською. Хлопчиків-підлітків часто змушують брати участь у програмах мілітаризації», – уточнив Генпрокурор.

Андрій Костін зауважив, що такі дії заборонені міжнародним гуманітарним правом. Він також додав, що Незалежна комісія ООН з розслідування порушень в Україні дійшла висновку, що «в жодній із ситуацій, які розглядала Комісія, переміщення дітей не відповідало вимогам, встановленим міжнародним гуманітарним правом. Переміщення не були виправдані ані питаннями безпеки, ані медичними підставами».

«Ми повинні використовувати кожну можливість, аби ефективно протидіяти цим кричущим порушенням міжнародного права та повернути дітей додому. Ми не маємо ні законних, ні моральних підстав зупинятися доти, доки кожна дитина не повернеться додому цілою та неушкодженою», – закликав Генпрокурор.