Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін обговорив на координаційній нараді з керівниками органів правопорядку та експертами питання екстрадиції та міжнародного співробітництва

«Україна потребує справедливості. Повноцінна справедливість означає невідворотність покарання злочинців, де б вони не були», – наголосив Генеральний прокурор Андрій Костін під час координаційної наради з керівниками органів правопорядку, представниками Уряду, українськими та міжнародними експертами. 

Обговорювали питання екстрадиції та інші важливі аспекти міжнародно-правового співробітництва.

Генпрокурор акцентував, що серед головних спільних завдань – притягнення до відповідальності злочинців, які намагаються за кордоном сховатися від правосуддя, та конфіскація злочинних активів на користь українського народу.

«Українці повинні бачити, що наша держава здатна забезпечити справедливість. І що світ єдиний з нами у цьому прагненні», – зауважив Андрій Костін.

Андрій Костін зазначив, що на цьому шляху є як позитивні зрушення, так і проблемні питання. Він додав, що водночас важливо памʼятати, що партнери відкриті та готові до співпраці. І потрібно робити практичні кроки для посилення співробітництва та вдосконалення підходів.

До дискусії долучився пан Хуан Ернесто Мендес – легендарний правозахисник, автор Принципів проведення ефективного опитування у контексті розслідування і колишній Спеціальний доповідач ООН з питань тортур та інших жорстоких видів поводження. Ці принципи вже почали імплементувати в українській системі кримінальної юстиції.

За результатами обговорення визначили низку подальших кроків.

«Сподіваюся, вже незабаром побачимо їх результати, надважливі для відновлення справедливості та забезпечення верховенства права», – констатував Андрій Костін.

У нараді взяли участь Голова СБУ Василь Малюк, директор НАБУ Семен Кривонос, директор ДБР Олексій Сухачов, суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський, заступниці Міністра юстиції Ірина Мудра та Олена Висоцька, заступник Міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв, в.о. керівника БЕБ Андрій Пащук, перший заступник Голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе, виконувач обов’язків начальника Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції–голови Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Іван Гульпа, директор Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Оксана Золотарьова, представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко, заступник Голови СБУ Сергій Наумюк, перший заступник Директора ДБР Олександр Удовиченко, заступник начальника управління взаємодії з Інтерполом та Європолом–начальник відділу супроводження розшуку осіб Дмитро Борисенок, програмний директор Project Expedite Justice Паскаль Турлан, експерт IDLO Ярослава Кравченко, професор кафедри правового забезпечення Військового інституту КНУ ім. Тараса Шевченка Олег Гущин.