Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін: Україна розслідує незаконне позбавлення волі росією понад 14 тисяч цивільних

Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у панельній дискусії «Катування та переслідування цивільних осіб як злочини проти людяності з боку російської влади в Україні». На заході представили новий спільний звіт від Всесвітньої організації проти тортур, Медійної ініціативи за права людини та Центру прав людини «Зміна».

Генеральний прокурор зазначив, що Україна розслідує незаконне позбавлення волі росією понад 14 тисяч цивільних. Встановлено понад 170 катівень, фактично кожен, хто повернувся з російської неволі, піддавався різним формам насильства. 

«Злочини росії проти цивільного населення є масовими та поширеними та мають ознаки злочинів проти людяності», — підкреслив Андрій Костін.

Генпрокурор наголосив, що обʼєднання зусиль національних та міжнародних партнерів — одна з головних передумов належного документування та розслідування таких складних та сенситивних злочинів. 

«Ми високо цінуємо внесок неурядових організацій, які посилюють роботу слідчих та прокурорів. На сьогодні Офісом Генерального прокурора повідомлено про підозру 261 особі за злочини, пов’язані з незаконним утриманням цивільних, судові вироки отримали 58 осіб», — зазначив він. 

Андрій Костін подякував OMCT, МІПЛ, Центру прав людини «Зміна», Українській правовій консультативній групі, іншим партнерам з міжнародних та громадських організацій за ініціювання цієї важливої дискусії.