Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін виступив на відкритих слуханнях Комітету Європейського парламенту з громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ

Ми вбачаємо, що першочергове зобов’язання України – покласти край безкарності за найсерйозніші злочини. Ми залишаємося відданими розслідуванню воєнних злочинів, злочину геноциду та злочину агресії.

З перших днів повномасштабного вторгнення прокуратура та правоохоронні органи мобілізувалися, щоб ефективно розслідувати та переслідувати воєнні злочини, незважаючи на триваючу війну.

Ми адаптували наш інституційний потенціал, знання та практику:

- розширили склад Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора. Також створили 9 відповідних відділів у найбільш постраждалих регіонах. У тісній співпраці з міжнародними партнерами ми знаходимося на фінальному етапі прийняття Стратегії розслідування воєнних злочинів;

- ініціювали впровадження низки ІТ-рішень для забезпечення ефективного розслідування та судового переслідування міжнародних злочинів шляхом запуску електронної системи управління справами E-case;

- створили підрозділ, який займається злочинами сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та захищає інтереси постраждалих;

- серед пріоритетів — справи, пов’язані з примусовою депортацією дітей та іншими воєнними злочинами проти них, якими займається Департамент захисту інтересів дітей та боротьби з домашнім насильством;

- зовсім нещодавно було створено Координаційний центр для потерпілих і свідків воєнних та інших міжнародних злочинів, щоб забезпечити їхній захист та підтримку відповідно до найкращих міжнародних стандартів.

Цей розвиток не відбувся би без сприяння Європейського Союзу – Представництва ЄС в Україні, КМЄС та проєкту ЄС Pravo Justice. Ми глибоко цінуємо цю підтримку та внесок у кожен крок, який ми зробили протягом останнього року.

Дякую за міцну позицію, підтримку та практичні кроки щодо створення Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії (ICPA). Він збиратиме та координуватиме інформацію і докази проти лідерів, відповідальних за планування, підготовку, початок або ведення цієї агресивної війни для майбутніх судових процесів.

Планується, що ICPA запрацює з кінця червня поточного року (на базі Євроюсту). Ми вдячні всім державам і партнерам, які висловили готовність відрядити експертів і прокурорів до ICPA.

Ще довго одним з пріоритетів України залишатиметься відшкодування збитків і руйнувань, завданих росією. Світовий банк оцінює збитки в 411 мільярдів доларів, агресор має заплатити.

Наразі зафіксовано понад 80 000 воєнних злочинів, вчинених рф в Україні. Понад 10 000 мирних жителів загинули, понад 13 000 – отримали поранення, понад 98 000 об’єктів цивільної інфраструктури були пошкоджені або зруйновані.

Сподіваємось на підтримку ЄС у створенні Реєстру збитків та подальшу співпрацю у розшуку та арешті активів, пов’язаних з фінансуванням агресії. Вдячні всім нашим партнерам за підтримку України. Я переконаний, що разом ми відновимо справедливість і мир.

В обговоренні також взяли участь депутат Європарламенту Хуан Фернандо Лопес Агилар, Комісар ЄС Дідьє Рейндерс, Віцепрезидент Євроюсту Маргарита Шнютите-Даугелєне, старший радник прокурора МКС Томас Лінч та інші.