Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін взяв участь у п’ятому засіданні Робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни

«Комплексний підхід до кримінального переслідування за воєнні злочини проти довкілля є однією з важливих складових наших зусиль з відновлення справедливості», – на цьому Андрій Костін наголосив під час п’ятого засідання Робочої групи високого рівня з питань екологічних наслідків війни.

Співголовами Робочої групи є керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак та ексвіцепрем’єр-міністерка, колишня міністерка закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем. Під час засідання обговорили стратегію та спланували спільні дії.

«Станом на сьогодні Україна розслідує 280 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів проти довкілля, 15 з них за фактами екоциду. Спільно з партнерами ми розробляємо інноваційні підходи до збору доказів та оцінки екологічної шкоди», – зазначив Андрій Костін.

Він подякував Робочій групі за конкретні рекомендації з цих питань, які містяться в Природоохоронному договорі – ґрунтовному документі, який окреслює стратегічні пріоритети, та стане дорожньою картою в боротьбі з негативним впливом війни на природу.

«Інвестиції в довкілля – це, безперечно, інвестиції в наше спільне майбутнє. І невіддільними частинами цього майбутнього є забезпечення справедливості та відновлення екології України й усіх регіонів, які постраждали від цієї війни», – зауважив Генпрокурор.

У режимі відеоконференції у засіданні Робочої групи взяли участь перша віцепрем’єр-міністерка-міністерка економіки Юлія Свириденко, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, віцепрезидентка Європейського парламенту, колишня міністерка міжнародного розвитку Фінляндії Гайді Гаутала, голова групи The Elders, колишня Президентка Ірландії та колишня Верховна комісарка ООН з прав людини Мері Робінсон, співголова Міжнародної групи ресурсів Програми ООН з навколишнього середовища, колишня міністерка навколишнього середовища Бразилії Ізабелла Тейшейра, представник офісу комісара Європейського Союзу з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Арунас Рібокас, членкиня парламенту Швеції Ребека Ле Муан, колишній член парламенту Аландських островів, член Екоцидного альянсу Саймон Холмстрьом, екоактивістка Грета Тунберг.