Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Андрій Костін з Давосу: Важливо, що тут пролунали голоси постраждалих від воєнних злочинів рф

Генеральний прокурор Андрій Костін в складі української делегації на чолі з керівником Офіс Президента України Андрієм Єрмаком на World Economic Forum в Давосі взяв участь у четвертій зустрічі радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики лідерів держав щодо реалізації української Формули миру. До обговорення ключових положень Формули долучилися учасники з понад 80 країн та міжнародних організацій.

Під час панелі, присвяченій Пункту 7 «Відновлення справедливості», учасники форуму почули жахливі свідчення українців, які пережили воєнні злочини, скоєні російськими військовими: 16-річного хлопця, чийого батька застрелили окупанти просто перед його очима, та молодої жінки, яка зазнала сексуального насильства від російського військовослужбовця.

"Ці люди заслуговують на справедливість. І саме заради них та інших постраждалих ми будуємо нашу мережу всеосяжної відповідальності за всі злочини агресора", - зауважив Андрій Костін.

"Ми вже повідомили про підозру у вчиненні воєнних злочинів 477 особам, 77 осіб засуджено. Розпочав роботу Міжнародний центру з переслідування за злочин агресії — ключовий етап на шляху до створення Спецтрибуналу. І вкрай важливо, щоб наші спільні зусилля були спрямовані на розширення підтримки Трибуналу та забезпечення його функціонування", - зазначив Генпрокурор.

"Формула миру, представлена Президентом Володимир Зеленський, забезпечує міцну основу для створення дієвих міжнародних механізмів, що наблизять нас до перемоги — перемоги демократії над тиранією, верховенства права над правом сили. Ця перемога закладе фундамент для розширення і зміцнення євроатлантичної безпекової архітектури", - наголосив він.

Андрій Костін подякував Нідерландам за лідерство в Робочій групі з реалізації Пункту 7 Формули миру, а також співголові Групи Ірині Мудрій за внесок у цю важливу дискусію.