Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Арештовано два українських судна вартістю 10,2 млн доларів США, якими намагаються заволодіти бізнесмени РФ

За клопотанням прокурорів Офісу Генерального прокурора накладено арешт на два судна вартістю 10,2 млн доларів США. Наразі спільно з правоохоронними органами Королівства Іспанії вживаються заходи щодо недопущення заволодіння РФ цими суднами. 

За даними слідства, посадові особи державних підприємств воднотранспортної галузі у змові з громадянами РФ планували передати державі-агресору два риболовецькі траулери, які належать Україні, за фіктивно створені борги перед окупантами.

Ця злочинна група передала в оренду компанії РФ два українські риболовецькі судна. У подальшому вони намагалися передати їх державній корпорації розвитку «ВЕБ.РФ» нібито за борги України перед РФ - як сплату фіктивного боргу за накладення Україною арештів на російські активи ПАТ «Промінвестбанк».

З цією метою посадовці держпідприємств найняли екіпаж з громадян РФ та перегнали судна до Іспанського порту Лас-Пальмас.

Кошти, отримані за оренду суден, посадовці держпідприємств  перераховували на банківські рахунки підконтрольних юридичних компаній та адвокатських об’єднань за надання фіктивних послуг та в подальшому обготівковували їх.

Правоохоронцями проведено низку обшуків. Слідчі дії тривають.

Досудове розслідування  за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора за фактом пособництва державі-агресору здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ (ч. 1 ст. 111-2 КК України).