Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Били та позбавляли їжі й води ув’язнених – судитимуть 5 працівників захопленого російськими військами «Маріупольського слідчого ізолятору»

Прокурори Донецької обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно п’яти громадян за фактами колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору, вчинених організованою групою і порушення законів та звичаїв війни (ч. 7 ст. 111-1, ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що у березні 2022 року після окупації міста військовими рф чоловіки обійняли псевдопосади у захопленій Державній установі «Маріупольський слідчий ізолятор». На той час у ній перебувало 353 особи.

Так званий начальник ізолятора встановив санітарний та харчовий режими, недостатні для підтримання здоров’я людей. Добовий раціон в’язнів, які знаходились у неопалюваних камерах, складався зі 100 г каші й 500 мл нефільтрованої та майже непридатної до споживання води. Також їх позбавляли можливості дотримуватись належної гігієни. 

Крім того, «очільник» установи спільно з двома своїми «заступниками», «начальником оперативного відділу» та «інспектором відділу режиму і охорони» жорстоко поводились щонайменше з чотирма ув’язненими. Задля отримання інформації щодо військових Збройних Сил України обвинувачені залякували їх вогнепальною зброєю. Вони били людей, у тому числі резиновими кийками і прикладами автоматів, після чого залишали без належної медичної допомоги.     

Псевдоправоохоронці переховуються від слідства на тимчасово непідконтрольній Україні території. Досудове розслідування - ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.