Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Брифінг правоохоронців щодо справи про вбивство Ірини Фаріон

У п’ятницю, 26 липня, під час спільної пресконференції керівники МВС, Офісу Генерального прокурора, Нацполіції та СБУ повідомили про результати розслідування вбивства Ірини Фаріон та можливі мотиви цього злочину.

Як повідомив заступник Генерального прокурора Антон Войтенко, прокурори, проаналізувавши великий масив матеріалів кримінального провадження, дійшли висновку про достатність доказів для повідомлення про підозру у вчиненні цього злочину 18-річному мешканцю Дніпра, якого напередодні затримали у м. Дніпро. Його дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 115 КК України – умисне вбивство. Також прокурори звернулися до суду з клопотанням про обрання безальтернативного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про проведений обсяг роботи для ідентифікації підозрюваного. За допомогою певних аналітичних програм було визначено 80 осіб за параметрами співпадіння. Були залучені спеціалісти та спеціальне програмне забезпечення. Паралельно перевірялося, де кожна особа знаходилась і перебувала на момент злочину. 

За словами голови Національної поліції України Івана Вигівського, в рамках кримінального провадження проведено слідчі експерименти за участю свідків та експертів. Допитано 900 свідків, опрацьовано записи з понад 170 записів камер відеоспостереження. Призначено понад 22 експертизи. 

Перший заступник Голови СБУ Сергій Андрущенко повідомив про здійснення комплексу заходів для перевірки зв’язків підозрюваного як на території України, так і за кордоном. Також перевіряється версія щодо причетності спецслужб країни-агресора до організації вказаного злочину. Серед мотивів було названо релігійну, національну або особисту неприязнь.