Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Черговий артилерійський обстріл цивільної інфраструктури на Луганщині - розпочато провадження

Прокурори Луганської обласної прокуратури розпочали кримінальне провадження щодо обстрілу збройними силами Російської Федерації з артилерійської зброї м. Лисичанська за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Встановлено, що 3 березня 2022 року в нічний період часу представники збройних сил Російської Федерації вкотре здійснили артилерійський обстріл цивільної інфрастуктури та населення. В результаті обстрілу пошкоджено житлові будинки 1-го мікрорайону, завод гумо-технічних виробів, дах будівлі Луганської обласної дитячої клінічної лікарні. Мешканці мікрорайону залишилися без тепло, водо, та електро забезпечення.

Ці дії збройних сил Російської Федерації становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, а саме ст. 52 Додаткового протоколу І до Женевської конвенції від 12.08.1949, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів та ст. 25 розділу І частини ІІ Гаазької конвенції від 18.10.1907, що вказує на порушення законів та звичаїв війни.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим слідчого відділу 3 управління Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Прокурори Луганської обласної прокуратури вживають всі можливі заходи для документування воєнних злочинів збройних сил Російської Федерації.