Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Делегація Офісу Генпрокурора здійснила робочий візит до Сполучених Штатів Америки

Під час робочого візиту до Сполучених Штатів Америки делегація Офісу Генерального прокурора на чолі з начальником Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Юрієм Бєлоусовим провела низку зустрічей з представниками компетентних органів. Також до делегації увійшли представники обласних прокуратур та військові експерти Міжвідомчої робочої групи.

Під час зустрічі з представниками Державного департаменту українські прокурори подякували за роботу Консультативної групи з питань найтяжчих міжнародних злочинів (ACA) і неоціненну підтримку Офісу Генпрокурора та МРГ у розслідуванні і судовому переслідуванні воєнних злочинів та порушень міжнародного гуманітарного права.

Учасники делегації розповіли про хід розслідування злочинів проти навколишнього середовища та проти культурної спадщини, що вчиняються країною-агресором. Також повідомили про досягнення у притягненні винних до відповідальності.

Кілька зустрічей було проведено у Міністерстві юстиції, зокрема з Групою з питань притягнення до відповідальності за воєнні злочини на чолі з Крістіан Левеск. Обговорили досягнення у розслідуваннях та подальші кроки, а також досягнули домовленості щодо відпрацювання єдиного механізму оперативного обміну інформацією з метою оптимізації процесу направлення запитів про міжнародну правову допомогу. Крім того, підняли питання продовження співпраці у сфері розбудови потенціалу Офісу Генерального прокурора.

Команда Спеціалізованої екологічної прокуратури провела зустрічі з представниками Відділу екологічних злочинів Відділу навколишнього середовища та природних ресурсів Департаменту юстиції США, підрозділу ФБР з міжнародних прав людини, Бюро землеустрою та Лісової служби США, Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору, а також з кількома неурядовими організаціями, здійснила візит до Інституту екологічного права. В ході зустрічей представники української делегації отримали цінні знання про роботу та взаємодію органів США у питаннях розслідування злочинів проти довкілля.

Команда, яка займається розслідуванням злочинів проти культурної спадщини, зустрілася з представниками ФБР, Міністерства юстиції, Обсерваторії конфліктів, Смітсонівської ініціативи культурного порятунку та інших організацій. Обговорили, серед іншого, питання документування воєнних злочинів та незаконне переміщення культурних цінностей.

Українська делегація провела зустріч з Послом України у Сполучених Штатах Америки Оксаною Маркаровою, під час якої розповіли про хід розслідування воєнних злочинів. Також говорили про підтримку зусиль з притягнення до відповідальності з боку Сполучених Штатів.