Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Президент України привітав працівників прокуратури: Якість роботи українських прокурорів – це невідворотність покарання для Росії за скоєні злочини проти українців

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у заходах до Дня працівників прокуратури та привітав прокурорів з професійним святом.

Також у заходах взяли участь Генеральна прокурорка Литовської Республіки Ніда Грунскене, Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, голова Служби зовнішньої розвідки України Олександр Литвиненко, заступник керівника Офісу Президента Олег Татаров.

Глава держави наголосив, що роботою працівників прокуратури є юридичний фундамент захищеності прав і свобод громадян України, інтересів держави та суспільства. Він зазначив, що і в мирний час, і в час війни такий фундамент має бути максимально міцним, щоб Україна могла, спираючись на факти, розповідати правду про російську агресію й численні злочини окупанта.

«Якість роботи українських прокурорів, слідчих, детективів, експертів-криміналістів і всіх, хто залучений і допомагає, це, зрештою, – невідворотність покарання для росії за все, що було нею скоєне проти України та українців», – сказав Президент.

Крім того, як акцентував Володимир Зеленський, надзвичайно важливі результати досягнуті у співпраці органів прокуратури України з Міжнародним кримінальним судом: після відкриття в Києві Офісу МКС українські фахівці мають змогу в щоденному форматі працювати разом з експертами Міжнародного кримінального суду.

Володимир Зеленський побажав працівникам прокуратури максимальної ефективності та зосередженості на результатах, які обʼєктивно потрібні українському суспільству й державі.

Президент також вручив працівникам прокуратури ордени «За заслуги» III ступеня, орден княгині Ольги III ступеня, медалі «За працю і звитягу» та присвоїв почесні звання «Заслужений юрист України». 

«Сьогодні, у 646 день героїчного спротиву українського народу, ми вдруге відзначаємо День працівників прокуратури під час повномасштабної війни», – зазначив Генеральний прокурор.

Андрій Костін закликав всіх працівників органів прокуратури бути не просто вдячним нашим захисникам, а підтримувати та допомагати усім необхідним. І бути готовим виконувати свій конституційний обов’язок, як це роблять дві з половиною сотні працівників прокуратури.

«Кожен новий день у тилу – це життя наших воїнів на передовій. Пам’ятаймо наших полеглих захисників, серед яких семеро наших колег. Пам’ятаймо про нашу величезну відповідальність перед українським народом», – наголосив він.

Генпрокурор зауважив, що за цей рік багато зроблено для становлення та розвитку людиноцентричної системи правосуддя, яка відповідає найвищим міжнародним стандартам. Спільними зусиллями створюється належна система підтримки та допомоги для кожного, хто пережив жахи війни.

Андрій Костін звернув увагу, що світ обʼєднаний у прагненні відновити справедливість для України. Понад 20 держав долучилися до реалізації Пункту сьомого Української Формули миру – відновлення справедливості. 24 держави світу здійснюють власні розслідування або збирають докази міжнародних злочинів росії.

Генпрокурор розповів про тісну співпрацю з партнерами в рамках спільної слідчої групи, щоденний контакт з Міжнародним кримінальним судом і посилення співпраці, результатом якої став перший ордер на арешт путіна. Розпочав роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України – перший елемент майбутнього Спеціального міжнародного трибуналу.

«Проте справедливість не буде повною без ладу всередині країни. Неодноразово говорив і буду повторювати, поки не зрозуміють всі: корупція під час війни – це мародерство. Нульова толерантність до корупції – не метафора, а принцип дії», – констатував Андрій Костін.

«Сьогодні в наш професійний день подумаймо не про святкування та власні перемоги, подумаймо, що ми можемо робити ще краще та ефективніше заради України та українців. Заради кожного та кожної, хто потребує захисту та відновлення справедливості. Заради нашої спільної Перемоги», – закликав Генпрокурор.

Генеральна прокурорка Республіки Литва Ніда Грунскєне привітала прокурорів з професійним святом українською. Генеральна прокурорка побажала всім бути сильними, сміливими і рішучими, а також терпіння і віри у значущість своєї робити. Вона зазначила, що усі литовські прокурори приєднуються до її слів та передають свою підтримку українським колегам.

Генеральний прокурор Андрій Костін вручив прокурорам відомчі нагороди.