Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Депортація 31 української дитини до росії – голові так званої «днр» і двом окупаційним посадовицям повідомлено про підозру

Ювенальні прокурори Офісу Генерального прокурора спільно з СБУ та Нацполіцією встановили і повідомили про підозру трьом посадовцям так званої «днр», які причетні до примусової депортації українських дітей до росії.

Серед представників окупаційних органів рф – голова так званої «днр», радниця голови з прав дітей і директорка державної служби з прав сім’ї та дітей псевдореспубліки.

Їм інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 1 ст. 438 КК України).

Слідство задокументувало обставини незаконного переміщення та депортації з тимчасово окупованої території Донецької області до рф 31 дитини (16 хлопчиків та 15 дівчаток). Найменшій тоді було 6 років, найстаршим – 17.

Окупаційна влада росії організувала вивезення групи дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування: 19 – з Маріуполя, 9 – з окупованих міст Шахтарськ та Харцизьк.

Ще троє дітей проживали у Маріуполі. Після проведення фільтраційних заходів батька малолітніх відправили до Оленівської колонії, а їх забрали.

У межах реалізації політики рф щодо примусової депортації очільник псевдореспубліки у травні 2022 року підписав «постанову» про відправку дітей нібито на оздоровлення в пансіонат «Поляни» у підмосков’ї, що входить структури управління справами президента рф.

Відповідальними він визначив свою профільну радницю та директорку державної служби з прав сім’ї та дітей днр.

Окупанти спочатку вивезли дітей до Донецька. Далі автобусами депортували до ростова-на-дону, а згодом літаком – до москви.

Слідство встановило, що борт, яким організували переліт дітей, належить до спеціального льотного загону «росія», який знаходиться у підпорядкуванні управління справ президента рф.

Попри наявність у неповнолітніх свідоцтв про народження українського зразка, їм зробили аналогічні «документи» так званої «днр», а потім оформили російські паспорти та передали до російських прийомних сімей. Серед них і 17-річний підліток з Маріуполя, над яким була встановлена опіка з боку уповноваженої президента рф з прав дитини.

Влада країни-агресора на законодавчому рівні спростила передачу дітей з окупованих територій України до рф та допомогла російським родинам взяти їй під опіку.

Депортація дітей не відповідала вимогам міжнародного гуманітарного права, оскільки не була виправдана міркуваннями безпеки або станом здоров’я. Російська влада відповідно до міжнародного законодавства мала повернути їх на територію України.

Трьох малолітніх дітей вдалося самотужки забрати їхньому батьку з Маріуполя. Трьох підлітків з цієї групи повернула українська влада. Ще 25 дітей на сьогодні залишаються у депортації.

Нагадаємо, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента рф та уповноваженої з прав дитини за звинуваченнями у примусовій депортації українських дітей.

Досудове розслідування здійснює Головне слідче управління СБУ, оперативний супровід – Департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ та Департамент кримінального аналізу Нацполіції України.

Офіс Генерального прокурора висловлює подяку командам проєктів «Схеми» і «Ти як?» української служби Радіо Свобода та українському англомовному виданню Kyiv Independent, які провели власні розслідування незаконної депортації 31 української дитини.

Матеріали розслідувань були використані прокурорами в межах кримінального провадження.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.