Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Дмитро Вербицький: Посилення кримінальної відповідальності є необхідною складовою у боротьбі з тіньовим ринком тютюнових виробів

Сьогодні держава недоотримує мільярди податків внаслідок нелегальної реалізації тютюнової продукції. Це кошти, які мали б поповнювати бюджет і піти на підтримку української армії. Тому актуалізація цього питання та законодавчі зміни – вкрай нагальні.

На цьому наголосив заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький під час відкритої частини засідання міжвідомчої робочої групи з питань протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним із незаконним виготовленням та збутом підакцизних товарів. У ньому взяли участь представники Американської торговельної палати в Україні.

Дмитро Вербицький зазначив, що Офіс Генпрокурора активізував роботу та посилив координацію органів правопорядку на цьому напрямі. Однак, разом з певними позитивними тенденціями – збільшенням кількості зареєстрованих проваджень та системним притягненням до відповідальності, – рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні залишається високим.

За результатами дослідження інституту Kantar Ukraine, станом на червень 2023 року він становить 19,5 %. Переважна частина товару на тіньовому ринку маркована позначкою Duty Free або призначена для експорту.

«Протидія незаконному обігу підакцизних товарів має надзвичайно високий резонанс у суспільстві. Спільно маємо виробити механізми для викорінення усіх злочинних схем, які використовують "тіньові бізнесмени"», – констатував Дмитро Вербицький.

Він зазначив, що Офіс ініціював підвищення кримінальної відповідальності за ці злочини, а відтак віднесення їх до категорії тяжких.

«Ми звернулися з листом до Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності, аби нашу ініціативу підтримали для  підвищення ефективності роботи органів правопорядку», – додав заступник Генпрокурора.

Присутня на зустрічі віце-президент Американської торговельної палати в Україні Тетяна Прокопчук заявила про готовність зі сторони бізнес-асоціації, а також міжнародних виробників тютюнової продукції, які є її членами, оперативно співпрацювати задля подолання цього явища.

У засіданні міжвідомчої робочої групи також взяли участь начальник Департаменту кримінальної політики та захисту інвестицій Офісу Генпрокурора Олексій Бонюк, прокурори профільних підрозділів, представники БЕБ, ДБР, СБУ, Нацполіції, Державної митної служби, Державної податкової служби та Держприкордонслужби.

За його результатами Дмитро Вербицький орієнтував увагу присутніх на постійний контроль торговельних точок з реалізації тютюну та комплексний підхід у боротьбі зі злочинними проявами.