Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Дмитро Вербицький: Протидія нелегальному ринку сигарет та фальсифікованих медпрепаратів потребує комплексних заходів

В Офісі Генерального прокурора відбулася зустріч з представниками Американської торговельної палати, присвячена протидії нелегальному ринку сигарет та фальсифікованих медпрепаратів.

«Протягом минулого року багато зусиль докладено для викриття фактів незаконного обігу підакцизних товарів та законодавчого врегулювання прогалин, якими користувались недобросовісні підприємці», - заявив на зустрічі заступник Генерального прокурора Дмитро Вербицький.

У 2023 році на 62% зросла кількість зареєстрованих кримінальних проваджень цієї категорії. У 2,4 раза збільшилась кількість осіб, яким повідомлено про підозру. Також у 2,4 раза зросла кількість направлених до суду обвинувальних актів. Суди винесли 89 обвинувальних вироків, а кількість засуджених зросла до 200 осіб (проти 88 у попередньому році).

Припинено діяльність майже 1 тис торгівельних точок, де незаконно реалізовували тютюнові вироби. Вилучено нелегальної продукції на понад 1,5 млрд грн, з яких майже на 1 млрд накладено арешт.

Заступник Генерального прокурора зазначив, що ефективна протидія нелегальному обігу тютюну потребує комплексних заходів: змін законодавства, вдосконалення публічного адміністрування, підвищення інституційної спроможності правоохоронців та органів контролю, співпраці з бізнес-спільнотою.

Учасники зустрічі підсумували, що відповідні заходи можуть знайти своє відображення при оновленні державної Стратегії у сфері протидії незаконному виробництву та обігу тютюнових виробів. 

Також на зустрічі з бізнесом обговорили план імплементації Конвенції ЄС про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров'я (MEDICRIME). 

«Офіс Генпрокурора за участі Американської торговельної палати розробив Концепцію послідовних кроків, направлених на комплексну протидію обігу фальсифікованих медичних препаратів в України, розширення можливостей слідчих органів у переслідуванні транснаціональної злочинності у галузі охорони здоров’я та покращення забезпечення прав потерпілих від таких злочинів», - повідомив начальник Департаменту кримінальної політики та захисту інвестицій Олексій Бонюк.

За результатом обговорення учасники домовилися продовжувати співпрацю та комунікацію щодо розв'язання проблемних питань і у цій сфері.