Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 10 років позбавлення волі засуджено ексголову окупаційної адміністрації на Луганщині

За публічного обвинувачення Луганської обласної прокуратури мешканку Кремінної визнано винною у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Їй призначено максимальне за цей злочин покарання ‒ 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також позбавлено права впродовж 15 років обіймати посади в органах влади.

Прокурори в суді довели, що засуджена з червня 2022 року по кінець червня 2023 року добровільно обіймала посаду «в. о. голови адміністрації Кремінського району лнр».

Жінка мала проросійські погляди і раніше. Була депутатом від проросійської «Партії регіонів» і секретарем Кремінської райради. Після 2014 року виїхала до захопленого Луганська та почала співпрацювати з окупаційною владою рф. У 2015-2022 роках  – «уповноважений з прав дитини лнр».

На посаді керівника окупаційної адміністрації вона організовувала роботу незаконного органу влади, проводила зустрічі з вищим керівництвом так званої «лнр» та представниками росії.

Засуджена уклала угоду про співпрацю з астраханською областю рф, що передбачала нібито допомогу у відновленні інфраструктури постраждалих внаслідок бойових дій населених пунктів.

У пропагандистських медіа жінка розповідала про ситуацію в районі та надання місцевим жителям гуманітарної допомоги від «народної міліції лнр».

Вирок ухвалено заочно. Засуджена відбуватиме покарання з моменту затримання. 

Наразі вона оголошена у розшук. 

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.