Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 10 років ув’язнення засуджено чоловіка, який підтримував ідею відокремлення Закарпаття та схвалював дії військових рф

За публічного обвинувачення прокурорів Закарпатської обласної прокуратури уродженця Ужгородського району визнано винним у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, а також виправдовуванні, визнанні правомірною та запереченні збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

Його засуджено до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Прокурори у суді довели, що закарпатець розповсюджував у соцмережах пропагандистські відеоролики та текстові матеріали на підтримку злочинних дій рф. Він стверджував, що українські військовослужбовці обстрілювали мирне населення, зокрема – в Маріуполі. Засуджений звинувачував Україну у розпалюванні війни в 2014 році. Натомість військових держави-агресора представляв як «визволителів».

Також чоловік поширював серед населення заклики до відокремлення Закарпаття від України.

Судовий розгляд відбувався за спеціальною процедурою in absentia, тобто за відсутності особи.

Засуджений переховується від правосуддя за межами України. Його оголошено в розшук.

Наразі вирок набрав законної сили.

Спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області.

Зазначимо, що у травні 2022 року чоловік отримав вирок за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та публічну наругу над Державним Прапором України (ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 338 КК України).