Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 12 років увʼязнення засуджено колаборанта, який став псевдополіцейським під час окупації Купʼянська

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав громадянина винним у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Його заочно засуджено до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах на строк 12 років та з конфіскацією майна. 

Прокурори довели, що під час захоплення військовими рф м. Купʼянськ місцевий мешканець добровільно співпрацював з ворогом.

Він обійняв посаду «полицейского-водителя группы конвойной службы Управления внутренних дел ВГА Харьковской области». При прийомі на роботу серед всіх документів засуджений надав «пояснення», де вказав інформацію та адресу знайомого йому учасника АТО.

Псевдоправоохоронець здійснював пропускний режим на блокпостах, перевіряв документи на транспортні засоби тощо.

Він конвоював незаконно затриманих громадян, серед яких були учасники АТО/ООС, проукраїнськи налаштовані громадяни. «Поліцейський» доставляв людей до ізолятора тимчасового тримання, де їх незаконно утримували та піддавали тортурам. 

Перед деокупацією Харківщини чоловік втік на територію рф, де перебуває й нині. Його оголошено у розшук. 

Оскільки засуджений переховується від українського правосуддя, строк відбуття ним покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання.

Досудове розслідування здійснювали слідчі СУ ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — 7-ме управління (з обслуговування Харківської області) ДСР НПУ.