Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 13 і 8 років ув’язнення засуджено двох громадян за співпрацю з представниками країни-агресора

За публічного обвинувачення Донецької та Миколаївської обласних прокуратур визнано винними двох громадян України. Мешканця Лиманської ТГ засуджено до 13 років за ґратами з конфіскацією майна за колабораційну діяльність (ч. 7 ст. 111-1 КК України). А мешканця м. Южноукраїнськ – до 8 років позбавлення волі за несанкціоноване поширення інформації про розташування Збройних Сил України (ч. 3 ст. 114-2 КК України). 

Прокурори довели, що з червня 2022 року колишній єгер, перебуваючи в окупованому російськими військами с. Старий Караван Краматорського району, надавав загарбникам допомогу у веденні бойових дій проти українських захисників. Підтримуючи дії держави-агресора, чоловік розселяв військових зс рф у порожні оселі, звідки евакуювались громадяни під час ведення активних бойових дій.

Крім того, засуджений разом із окупантами проводив перепис населення та вказував їм на проукраїнськи налаштованих місцевих мешканців. Потім стосовно них проводили «фільтраційні заходи» як проти осіб, які сприяють військовослужбовцям Збройних Сил України в боротьбі проти армії країни-агресора. Аби підкреслити свою прихильність до загарбників, чоловік демонстративно ходив по місту з георгіївською стрічкою. Також він допомагав російським військам орієнтуватись у лісі та вишукувати диверсантів. 

Інший засуджений - мешканець Миколаївщини у березні 2023 року через Telegram поширював інформацію про місця дислокації підрозділів Збройних Сил України. При цьому надавав точні координати на території м. Южноукраїнська, за що отримував грошові кошти на банківський рахунок.

Обоє на вирок суду чекали під вартою. 

Досудові розслідування здійснювали слідчі регіональних підрозділів СБУ.