Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 14 років за ґратами засуджено так званого очільника «головного управління військової розвідки днр»

За публічного обвинувачення Офісу Генпрокурора генерал-майора запасу зс рф - так званого 1-го заступника міністра оборони «днр» і очільника «головного управління військової розвідки» псевдореспубліки визнано винним в участі у терористичній організації та у веденні агресивних воєнних дій проти України (ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 437 КК України).

Кадрового офіцера зс рф заочно засуджено до 14 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Доведено, що у 2014 році обвинувачений, перебуваючи на посаді полковника гру генштабу зс рф, конспіративно прибув на територію Донецької області, що вже на той час контролювалася так званою «днр». Він був призначений на посаду так званого 1-го заступника міністра оборони псевдореспубліки. 

Для приховування факту участі збройних сил рф у збройному конфлікті на Сході України на боці «днр» засуджений використовував позивні «Хмурий» та «Плохой солдат». 

Засуджений створив так зване «головне управління військової розвідки», яке очолив особисто. Метою псевдооргану були напади на підприємства, установи, організацій та ведення агресивних воєнних дій проти України. До складу «розвідуправління» увійшли як громадяни України – переважно учасники так званого «ополчення» окупованої частини Донецької області, так і громадяни рф, у тому числі колишні та діючи кадрові співробітники спецслужб рф, які мали досвід бойових дій в Афганістані, Придністров’ї, Чечні тощо. Загальна кількість «працівників» незаконно твореного органу налічувала понад 800 осіб.

Псевдопосадовець організовував збройний опір співробітникам правоохоронних органів та військовослужбовцям Збройних Сил України, задіяним у проведенні АТО, керував захопленням населених пунктів, будівель та інших об’єктів на території Донецької області. Також особисто керував бойовою підготовкою особового складу розвідуправління «днр», пограбуваннями фінансових установ, незаконним вилученням майна у фізичних та юридичних осіб на території Донецької області. Через так званих «координаторів» зі спецслужб рф засуджений організовував фінансування терористичної діяльності цього підрозділу.

Високо оцінюючи роль у веденні агресивної війни проти України та результати його злочинної діяльності, кадровому офіцеру держави-агресора у вигляді заохочення присвоєно спеціальне військове звання генерал-майор запасу зс рф.

Під безпосереднім керівництвом обвинуваченого бойовики розвідувального управління «днр» протягом серпня-грудня 2014 року вели бойові дії проти правоохоронців та військовослужбовців Збройних Сил України у населених пунктах Донецької та Луганської областей, а також брали участь у штурмі донецького аеропорту ім. С. Прокофьєва.

Наразі вирок не набрав законної сили.