Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 15 років ув’язнення засудили проросійського блогера, який збирав розвіддані і готував агентурну мережу

За публічного обвинувачення Закарпатської обласної прокуратури заочно засуджено уродженця Миколаєва за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

Суд призначив йому покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна на користь держави.

Прокурори в суді довели, що чоловік з 2014 року перебуває у тимчасово окупованому Донецьку, де активно співпрацює з представниками збройних сил і фсб рф.

Він створив Telegram-канал та активно висловлює проросійські погляди на широку аудиторію. Серед своїх читачів шукав однодумців і залучав їх до агентурної мережі, яка б діяла в інтересах держави-агресора.

Вже після повномасштабного вторгнення рф в Україну через свій ресурс чоловік збирав розвіддані про дислокацію та пересування українських військ. Зокрема, його цікавила ситуація на Закарпатті. 

Засуджений намагався завербувати до співпраці жителя Ужгорода. З його допомогою хотів дізнаватися про релоковані підприємства оборонного комплексу, місцеву владу тощо.

Також блогер виступав і на підконтрольному російському телеканалі, позиціонуючи себе «координатором миколаївського підпілля». Він публічно підтвердив, що збирає дані у сфері оборони в інтересах рф, у тому числі щодо діяльності ТЦК та СП у Миколаївській області.

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області.

За іншими фактами протиправних дій чоловіка триває розслідування, процесуальне керівництво в якому здійснює Миколаївська обласна прокуратура.