Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 16 років ув’язнення засуджено завербованого спецслужбами РФ українця, який здавав координати корпусів «Азову» та розвідував для «ДНР»

За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Чернівецької обласної прокуратури суд визнав жителя Київщини винним у державній зраді та здійсненні незаконної розвідувальної діяльності на користь терористичної організації (ч. 2 ст. 111, ч. 1 ст. 258-3 КК України). Його засуджено до 16 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Прокурори у суді довели, що у 2017 році представники ФСБ РФ завербували засудженого. До лютого 2022 року він здавав іноземній розвідці місця розташування добровольчого батальйону «Азову» та інформацію про окремих військовослужбовців.

З травня 2022 року, тимчасово проживаючи в Єгипті, чоловік через соціальні мережі вийшов на представників так званої «ДНР» та почав співпрацювати з ними. Заручившись підтримкою проросійськи налаштованого жителя Чернігівщини, він здійснював незаконну розвідувальну діяльність на користь псевдореспубліки, передавав інформацію про місця розташування шкіл та дитячих садочків на території Чернігівської області, а також місця дислокації військовослужбовців ЗСУ.

На початку червня 2022 року засуджений повернувся в Україну. Він приїхав у Чернівецьку область, де збирав відомості про дислокацію об'єктів критичної інфраструктури: залізничних переїздів, тунелів, мостів, час проїзду поїздів, а також місця розташування військових частин ЗСУ та інших, утворених відповідно до законів України, військових формувань.

Правоохоронці викрили та затримали чоловіка у Чернівцях. Його спільника затримано за місцем проживання на Чернігівщині та за здійснення незаконної розвідувальної діяльності на користь терористичної організації засуджено до 10 років ув’язнення.