Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 6 років тюрми засуджено інтернет-шахрая, який ошукав понад 100 громадян

За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Дарницької окружної прокуратури міста Києва суд виніс обвинувальний вирок чоловікові, який заволодів чужим майном шляхом обману (ч. 4 ст.190 КК України). Його засуджено до 6 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, судом задоволено цивільні позови потерпілих про відшкодування матеріальної та моральної шкоди.

Прокурори у суді довели, що мешканець м. Києва спільно з іншими учасниками шахрайської схеми, матеріали стосовно яких виділені в окреме кримінальне провадження, створили низку фіктивних інтернет-магазинів. Там вони нібито продавали електронну побутову техніку, комп’ютери, модулі пам’яті, мобільні телефони, аксесуари до них, велосипеди та інші популярні товари. Також вони забезпечили діяльність так званого «кол-центру», через який здійснювався зворотній зв'язок із замовниками товарів. Зловмисники популяризували та рекламували фіктивні інтернет-магазини з метою привертання уваги якомога більшої кількості громадян.

Оператори «кол-центру» зв’язувались та спілкувались з потенційними клієнтами, здійснювали прийом замовлень на неіснуючий товар та висилали реквізити для перерахунку коштів. Одразу після отримання повної передоплати учасники схеми заносили номери телефонів ошуканих клієнтів до «чорного списку».

У такий спосіб упродовж 2014-2017 років обвинувачений разом зі спільниками заволодів грошовими коштами понад 100 потерпілих з різних регіонів України на загальну суму близько 600 тис грн.

Незважаючи на невизнання обвинуваченим своєї вини, суд погодився з доводами прокурора та визнав чоловіка винним у скоєнні злочину.

За матеріалами Київської міської прокуратури