Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
До 9 років ув’язнення засуджено командира загону спецпризначення росгвардії, який наказував незаконно затримувати жителів Херсонщини

За публічного обвинувачення прокурорів Херсонської обласної прокуратури російського військового визнано винним у відданні наказів на жорстоке поводження з цивільним населенням та вчинення інших порушень законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Суд призначив йому покарання – 9 років позбавлення волі.

Прокурори в суді довели, що засуджений служив командиром 15-го окремого загону спецпризначення «Вятич» федеральної служби військ нацгвардії рф. Під час перебування на території тимчасово окупованої Іванівської тергромади на Херсонщині він віддавав накази на незаконне затримання цивільного населення.

Мета – придушення опору місцевих жителів щодо реалізації політики окупаційної влади та схилення громадян України до співпраці.

За його вказівкою у травні 2022 року представники армії рф із застосуванням фізичної сили протиправно затримали члена сім’ї голови селищної ради та помістили до захопленого приміщення відділу поліції. Упродовж декількох годин росгвардійці «вибивали» з чоловіка інформацію, після – відпустили.

Аналогічні дії були вчинені й стосовно голови Старостівського округу та його близького родича. Аби схилити старосту до співпраці, окупанти його били чинили психологічний тиск та катували електрострумом.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБУ в Херсонській області.