Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Допомога у переправленні російських військових до Криму під час окупації – судитимуть колишнього українського військовослужбовця

За процесуального керівництва прокуратури автономії до суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянина України за фактом державної зради та участі у діяльності непередбачених законом збройних формувань (ч. 1 ст. 111, ч. 4 ст. 260 КК України).

За даними слідства, колишній військовослужбовець Збройних Сил України спільно з іншими учасниками незаконного збройного формування «Самооборона Криму», сприяючи російським військовим, брав участь у захопленні міжнародного аеропорту «Сімферополь» та регіонального структурного підрозділу «Кримаерорух». Обвинувачений безпосередньо брав участь у блокуванні території, у тому числі диспетчерського пункту та злітно-посадкової смуги аеропорту, задля недопущення приземлення літаків, які рухались з материкової частини України до Криму.

Окрім цього, володіючи спеціальними знаннями з управління авіаційними польотами над півостровом, маючи відповідні навички роботи з автоматизованою системою керування повітряним рухом, колишній військовослужбовець допоміг ЗС РФ встановити контроль за діяльністю аеропорту та РСП «Кримаерорух». Він координував роботу диспетчерів щодо польотів російських військових літаків, на яких військовослужбовці держави-окупанта переправлялись до Криму, а також передавав представникам ЗС РФ інформацію щодо переміщення літаків у повітряному просторі півострова.

Таким чином, обвинувачений у складі незаконного збройного формування «Самооборона Криму» надавав іноземній державі та її представникам допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

Правоохоронці автономії виявили обвинуваченого на Херсонщині восени 2021 року.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Головним управлінням Нацполіції в АР Крим та м. Севастополі.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя