Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Двом так званим «посадовцям ДНР» повідомлено про підозру у колабораційній діяльності

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури двом чоловікам заочно повідомлено про підозру у добровільному зайнятті посад, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, у березні та червні 2022 року двоє мешканців с. Зелений Яр та смт Талаківка Маріупольського району погодились на пропозиції представників держави-агресора РФ та добровільно обійняли фейкові посади «голови адміністрації Володарського району днр» і «голови смт Талаківка адміністрації Новоазовського району днр». У червні 2022 року останній став «заступником голови Червоноармійської сільської адміністрації Донецької області».

Один з підозрюваних, який раніше був заступником голови Нікольської селищної територіальної громади, отримавши від ворога нову «посаду», провів заходи зі створення та реєстрації підконтрольних «установ», уклав псевдоугоду про співробітництво з Липецькою областю РФ і продовжує приймати інші фіктивні рішення, що шкодять державним інтересам України.

Інший "посадовець" надав у розпорядження так званої «поліції ДНР» приміщення місцевого музею та координує її роботу з виявлення громадян, прихильних до України, а також активно агітує населення отримувати паспорти РФ.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.