Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Екологічна прокуратура завадила видобутку торфу на території «Макового болота» та захистила унікальну природну пам’ятку

Спеціалізована екологічна прокуратура Офісу Генпрокурора у суді домоглася скасування рішень Державної служби геології та надр України щодо продажу спеціального дозволу на користування надрами у межах пралісової пам’ятки природи «Макове болото» на Рівненщині.

У січні 2024 року Держгеонадра провели електронний аукціон, на якому продано дозвіл для видобування торфу на території «Макового болота» упродовж наступних 20 років. Це є грубим порушенням законодавства, оскільки видобувні роботи у заповідній зоні безумовно знищать унікальний природний об’єкт. Він не зможе бути відновлений до первісного стану. 

Пам’ятку природи місцевого значення утворено у 2021 році в рамках міжнародного проєкту задля збереження унікальних лісів Полісся. Вона отримала найвищий природоохоронний статус, який передбачає сувору заборону будь-якої діяльності, повʼязаної з втручанням в життя екосистеми. 

Цей об’єкт є одним із найбільших масивів природних заболочених лісів Полісся – площа пралісу складає майже 260 га. Там знаходяться унікальні рослини і тварини, які можуть проживати лише в зазначених умовах. Деякі види цих тварин є рідкісними та червонокнижними.

Екологічні прокурори відстояли свою позицію та довели у суді протиправність використання унікального природного комплексу для видобутку корисної копалини.

Господарський суд міста Києва погодився з їхніми доводами і задовольнив позов.

Під час розгляду справи у суді Держгеонадра не полишали спроб продати спецдозвіл на користування надрами у межах пам’ятки природи та провели ще три аукціони.

Робота задля збереження території пам’ятки триває. Наразі прокурори звернулися до Київського окружного адмінсуду з позовом для скасування рішення комісії Держгеонадр про апробування запасів торфу цієї місцевості. Також прокурори вивчають питання щодо встановлення охоронних зон навколо пам’ятки.